Erasmus MC


18-05-2006: Wereldwijde top neurotraumatologie in Rotterdam
21 t/m 25 mei

Internationaal vijfdaags symposium met nieuwste inzichten in neurotraumatologie

Van 21 tot en met 25 mei 2006 vindt het toonaangevende Internationale Neurotrauma Symposium plaats in Rotterdam. Het Erasmus MC organiseert dit symposium in samenwerking met andere Nederlandse centra voor neurochirurgen, wetenschappers, neurologen, intensivisten en revalidatieartsen uit de hele wereld. De nieuwste inzichten op het gebied van hersenbeschadiging en ruggenmergbeschadiging komen aan de orde. De wethouder van Volksgezondheid in Rotterdam mevrouw Kriens opent het symposium zondagavond 21 mei om 18.00 uur in de Doelen.

Hersenbeschadiging als gevolg van een trauma is de belangrijkste oorzaak van overlijden of invaliditeit onder westerse jong volwassenen. Het kost meer levensjaren dan kanker en hart- en vaatziekten bij elkaar. Dergelijk hersenletsel heeft aanzienlijke impact op de kwaliteit van leven van slachtoffers en hun familie. Ook de maatschappelijke impact is groot. Alleen al in de Verenigde Staten worden de directe en indirecte kosten van hersenletsel als gevolg van een trauma geschat op zon zestig miljard dollar per jaar. Ruggenmergbeschadiging komt minder frequent voor, maar de gevolgen ervan zijn even ernstig. In Europa zijn naar schatting 330.000 patiënten met ruggenmergbeschadiging. Dit betreft voornamelijk jong volwassen mannen.

Enkele onderwerpen die tijdens het symposium aan de orde komen:
* Maandag 22 mei: Introductie Qolibri-schaal. Een internationaal ontwikkelde schaal waarmee patiënten met hersenletsel voor het eerst zelf hun kwaliteit van leven kunnen meten. Dr. Andrew Maas, neurochirurg aan het Erasmus MC en één van de twee voorzitters van het symposium, was betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe standaard.

* Woensdag 24 mei: De ethiek van het informed consent. Familieleden van ernstig gewonde patiënten moeten in de eerste kritische uren na een ongeval een besluit nemen over het al dan niet uitvoeren van behandelingen die zich nog in een experimenteel stadium bevinden. Is het ethisch verantwoord hen deze moeilijke beslissing te laten nemen op een dergelijk emotioneel zwaar moment? Zouden hiervoor juridisch andere wegen gezocht kunnen en moeten worden? Dr. Erwin Kompanje, klinisch ethicus aan het Erasmus MC, doet met drie internationale collegas drastische voorstellen tot aanpassing van de Europese richtlijn.

* Donderdag 25 mei: Stamceltherapie bij neurotrauma patiënten. De laatste stand van zaken. Drs. Joost Schouten, neurochirurg in opleiding in het Erasmus MC, is beschikbaar voor tekst en uitleg.