Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 19 mei 2006

Horeca opent 'nieuwe' Platte Stenenbrug, Alkmaar

Met een spetterend optreden van de coverband 'Vrienden van Amstel Live' wijdt de horeca op zondag 21 mei om 15.30 uur feestelijk de 'nieuwe' Platte Stenenbrug in. Na maanden hard werken is de 'nieuwe' brug nu klaar voor gebruik. De kades en de gewelfde bogen van de brug moesten gerenoveerd worden. Mede om de brug toegankelijk te houden voor zwaar verkeer, zoals vrachtwagens. Ook het brugdek is aangepakt. De historische glooiing van het brugdek over het water is na de renovatie gebleven zoals deze was. Ook het metselwerk in de gewelfde bogen is op historisch verantwoorde wijze gerestaureerd. De basis van het bestratingpatroon vormt het patroon dat van oudsher aanwezig is: het voor de brug zo kenmerkende visgraat-verband in de bekende Alkmaarse straatklinkers, die in de hele binnenstad zijn terug te vinden. Langs de bebouwing is de bestrating doorgetrokken die ook op de kades van het Verdronkenoord is toegepast. Op het brugdek zijn op regelmatige afstand stroken van natuursteen gekomen die de overspanning van de brug en de lichte glooiing van het brugdek accentueren. De natuurstenen stroken liggen op hetzelfde niveau als de klinkers. Er is evenveel ruimte als voorheen om te rijden en te manoeuvreren. Ook is op de brug evenveel ruimte voor de terrassen als voorheen.

Aan de uiteinden van de natuurstenen stroken zitten kleine lichtpunten die zijn verzonken in de bestrating. Alleen de gaslantaarn die een plek zou krijgen op een prominente plek op de brug, laat nog even op zich wachten. Over enkele weken moet deze leverbaar zijn en krijgt deze zijn plek.

De gemeente kwam met een gewijzigd ontwerp tegemoet aan de belangrijkste kritiekpunten van enkele bezwaarmakers. Het resultaat is een terughoudend vormgegeven brug die naadloos aansluit bij de omgeving. Oude vertrouwde materialen en patronen zijn gecombineerd met nieuwe elementen die de brug dag en nacht accentueren, het hedendaagse gebruik in goede banen leiden en de plek een bijzondere uitstraling geven.

Meer informatie: Anne-Marie van den Blink, (072) 548 89 93
-----------------------

---- --