Stille film Filmmuseum geselecteerd voor Cannes Classics

Filmmuseum

Stille film Filmmuseum geselecteerd voor Cannes Classics Le mystère de la Tour Eiffel met muziek van Fay Lovsky

Het internationale filmfestival van Cannes heeft de Filmmuseum-productie Le mystère de la Tour Eiffel (Julien Duvivier, 1927) geselecteerd voor het prestigieuze programma-onderdeel 'Cannes Classics'Voor zover bekend bezit het Filmmuseum de enige bestaande kopie ter wereld. Multi-instrumentalist, zangeres en componiste Fay Lovsky schreef een nieuwe soundtrack voor deze stille avonturenfilm. Na de selectie van Beyond the Rocks in 2005 is het Filmmuseum voor de tweede achtereenvolgende keer met een productie vertegenwoordigd in een officiële selectie van 'Cannes' Le mystère de la Tour Eiffel met soundtrack : 21 mei 2006, 21.45, Salle Buñuel Cannes.

Le mystère de la Tour Eiffel is een spectaculaire avonturenfilm van de Franse regisseur Julien Duvivier (Pépé le Moko, La belle équipe), waarin de naïeve kermisartiest Achilles Saturnin een enorme erfenis misloopt doordat zijn zakenpartner zijn papieren steelt en zich voor hem uitgeeft. Als ook de misdaadbende Ku Klux Eiffel het op zijn erfenis heeft voorzien, lijkt alles Saturnin tegen te zitten. Maar dan keert het tij en besluit Saturnin de strijd aan te binden met de schurken; dat leidt tot halsbrekende toeren op de Eiffeltoren.

Le mystère de la Tour Eiffel is de eerste stille film waarvoor Fay Lovsky de muziek en de soundcape gecomponeerd heeft. Lovsky - de laatste jaren vooral bekend als bespeelster van exotische instrumenten als de theremin en de zingende zaag - is speciaal voor deze film naar Parijs gereisd om geluidsfragmenten op te nemen. Zo heeft ze op de Eiffeltoren het huilen van de wind en het galmen van de oude stalen trappen geregistreerd. Ook nam ze het geroezemoes op in de Franse cafés en restaurants, en zelfs de geluiden van de Parijse metro. Lovsky: 'Geluiden helpen je om filmbeelden beter te begrijpen, maar ze hoeven niet precies te kloppen met wat je ziet. Het gaat om de suggestie die je kunt wekken met kleine dingetjes: de akoestiek van een ruimte, het blaffen van een hond in de verte, een dreigend muziekje.' Behalve deze geluiden nam Lovsky de muzikale begeleiding op van multi-instrumentalisten Gert-Jan Blom, Joost Belinfante en Cok van Vuuren.
Het Filmmuseum produceerde deze voorstelling voor de Filmmuseum Biënnale van 2005, en zal een dvd met deze productie uitbrengen in 2007.
Cannes Classics werd in 2004 in het leven geroepen om via nieuwe kopieën van klassiekers ons filmerfgoed onder de aandacht te brengen. Dit jaar bevat het programma naast de vertoning van Le mystère de la Tour Eiffel onder meer hommages aan Carol Reed en Norman McLaren, nieuwe restauraties van Eisensteins Oktober (1926), Cabiria van Giovanni Pastrone (1914) en de documentaire John Ford/John Wayne: The Filmmaker and The Legend (Sam Pollard, VS 2006).

LE MYSTERE DE LA TOUR EIFFEL (Frankrijk 1927)
Nederlandse tussentitels
129minuten zwart-wit
Regie: Julien Duvivier
Soundtrack: Fay Lovsky


-------------------------------