Ingezonden persbericht


Excursie langs de Hemelbeek

Het IVN Valkenburg aan de Geul organiseert om zondag 21 mei een excursie in de omgeving van Elsloo. Deze natuurexcursie start om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats bij het kasteel van Elsloo. Deelname is gratis. Meer informatie verschaft natuurgids Serve Roebroek, tel. 043-4591561.

Het gebied rondom Elsloo staat bekend om zijn vochtige hellingbossen. Het kasteelpark Elsloo is bekend om de fraai gelegen botanische tuin. Deze excursie voert onder meer langs de Hemelbeek. De Hemelbeek wordt gevoed door een aantal bronloopjes die ontspringen op een terrasrand ten zuiden van Elsloo. De beek heeft bovenstrooms op de terrasrand een natuurlijk karakter en is daar ook volledig beschaduwd. Benedenstrooms, in het Maasdal, tussen terrasrand en Julianakanaal, was de beek tot 1995

genormaliseerd, maar is zij in de jaren 1995 - 1996 voor een groot deel meanderend heringericht. Het heringerichte deel van de beek is nauwelijks beschaduwd.

Na samen te zijn gestroomd met de Slakbeek (bij de duiker onder het Julianakanaal) mondt de beek ten westen van Elsloo uit in de Maas.

IVN Valkenburg aan de Geul
Postbus 7
6300 AA Valkenburg aan de Geul
Tel. 043-4591561