Mei 2006

Wandelen door het mooie boerenland

Op 21 mei Plattelandstocht KRO en Vrienden van het Platteland

Op zondag 21 mei organiseert de KRO in samenwerking met de Vrienden van het Platteland de KRO Plattelandstocht. Stap in het boerenleven en wandel in de Utrechtse Venen door weilanden en over boerenpaden en erven. KRO's beroemdste wandelaar, Hella van der Wijst, presenteert tijdens de dag haar boek `Hella's voetsporen' met daarin een speciale plattelandswandeling.

Hella van der Wijst, KRO's beroemdste wandelaar, presenteert op 21 mei haar boek met speciale plattelandswandelingen (foto Eduard Ernst)

De start van de KRO Plattelandstocht is tussen 08.00 en 13.00 uur vanaf de biologische melkveeboerderij van Bert en Marieke de Groot in Kamerik (op 2 km afstand van het NS-station Woerden).

Keuze
Wandelaars kunnen kiezen uit routes van 3, 8, 20 en 30 kilometer en worden onderweg door boeren rondgeleid op hun bedrijf en wegwijs gemaakt in het boerenleven. Bij de start en finish is een boerenmarkt met streekprodukten, er is muziek en er zijn speciale activiteiten voor kinderen.

Ziel bloot
De Plattelandstocht krijgt het aparte KRO-tintje door het spelen van de Open Kaarten die boeren én burgers uitdagen hun ziel bloot te leggen. Hella van der Wijst praat wandelend met deelnemers waarvan in KRO De Wandeling op vrijdag 26 mei, om 17.05 uur op Nederland 1 een verslag te zien zal zijn. Na de uitzending kan een uur worden gechat met Hella van der Wijst op http://www.wandelen.kro.nl/.

Presentatie "Hella's voetsporen"
KRO's `wandelbabe' Hella van der Wijst maakte voor KRO De Wandeling al honderden wandelingen. Voor haar nieuwe boek "Hella's voetsporen", dat tijdens de KRO Plattelandstocht officieel wordt gepresenteerd, koos Hella acht themawandelingen uit, van een ijswandeling en abdijwandeling tot een jeugdwandeling van Hella zelf.

Spirituele omwegen
Door de spirituele omwegen die Hella maakt met overpeinzingen en gesprekken met mensen, is dit geen wandelboek maar een leesboek dat geest en lichaam inspireert. Hella van der Wijst ontvangt op de KRO Plattelandstocht het eerste exemplaar. Het boek, uitgegeven door Uitgeverij Archipel, zal daarna in de webwinkel van de KRO en in de boekhandel verkrijgbaar zijn.

KRO & Vrienden van het Platteland
De KRO is een samenwerking aangegaan met de stichting Vrienden van het Platteland. Vrienden van het Platteland zet zich als organisatie van 60.000 boeren en burgers in voor het behoud van het platteland.

Campagne
De KRO haakt dit jaar op meerdere momenten aan bij de campagne 'Ontdek je band met het platteland' van de stichting. Het idee achter deze slogan is om boeren en burgers met een reeks activiteiten dichter bij elkaar te brengen. Zij vinden elkaar als het gaat om wat van waarde is in het leven: verantwoord omgaan met de natuur & schepping, zorg voor de omgeving, liefde voor de grond waarop geleefd wordt en ruimte en rust om op adem te komen. Meer daarover op
http://www.vriendenvanhetplatteland.nl/.

Pleisterplaats
De KRO ziet het platteland als een pleisterplaats van het goede leven: de regio met zijn boeren en burgers is een broedplaats van fundamentele spirituele waarden waar nog aandacht is voor rust, ruimte en elkaar.

De boer op
De KRO gaat dit jaar dus de `boer' op en het platteland zal als een rode draad in de programmering en evenementen terugkomen. Te beginnen met de KRO Plattelandstocht en later dit jaar met de tweede reeks van Boer zoekt Vrouw en het uitzenden van de Twentse regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond.

Praktische informatie KRO Plattelandstocht
Aanmelden is gewenst maar niet verplicht. Men kan zich uitsluitend via de wandelsite van de KRO aanmelden: http://www.wandelen.kro.nl/.

Ledenvan de KRO of van Vrienden van het Platteland betalen op vertoon van gidswikkel of Vriendenpas (of de bon uit het lentemagazine Platteland) EUR 6,- voor deelname, kinderen betalen EUR 3,-. Niet-leden betalen EUR 7,50 voor deelname aan de Plattelandstocht. Leden van KRO Wandelen hebben, op vertoon van hun wandelpaspoort, recht op een extra korting.