Socialistische Partij

Het Nederlands Sociaal Forum: leuk en inspirerend (met update)

20-05-2006 * Dit weekend (19 tot 21 mei) staat Nijmegen in het teken van het tweede Nederlands Sociaal Forum (NSF). Onder het motto 'een andere wereld is mogelijk' zullen duizenden bezoekers deelnemen aan meer dan 150 workshops, een filmfestival en debatten. Diverse bekende en minder bekende SP'ers zijn er actief en enkele prominente SP'ers doen verslag op deze website.

Ingang NSF

Harry van Bommel, woordvoerder Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking voor de Tweede-Kamerfractie van de SP: Ondanks de stromende regen zijn er vandaag veel mensen afgekomen op het Nederlands Sociaal Forum. Bij binnenkomst struikel je bijna over de SP'ers. We komen gemeenteraadsleden Marjolein Buijssen (Tilburg) en Sadet Karabulut (Amsterdam) tegen, de afdelingsvoorzitters Ineke Palm (Rotterdam) en Frank van Bersch (Utrecht) en ook Statenlid Chandra Jankie (Noord-Holland) en Dennis de Jong van de Werkgroep Sociale Globalisering zijn van de partij. Sommigen van hen waren eerder ook op de Europese Sociale Fora in Parijs en Athene. Er lijkt dus een vast publiek te ontstaan voor de fora en de SP hoort daar duidelijk thuis. Geen enkele andere politieke partij levert zoveel volksvertegenwoordigers en activisten voor deze bijeenkomsten. Daar mogen we best een beetje trots op zijn.

Harry van Bommel houdt een inleiding bij de workshop EPA's

Ik neem vandaag deel aan drie workshops op de terreinen waar ik in de Kamer actief ben. Om te beginnen is er een workshop over Europese Handelsovereenkomsten met de ACP landen (landen in Afrika, het Caribisch gebied en de eilanden in de Stille Oceaan). Deze overeenkomsten, de zogeheten EPA's, zijn zeer nadelig voor de arme landen omdat die gedwongen worden hun markten open te stellen voor Europese gesubsidieerde producten. Dat levert oneerlijke concurrentie op. De campagne 'stop EPA' wordt in deze workshop nader toegelicht sprekers van NOVIB, Both Ends en XminY.