Politie Gelderland-Zuid

Integrale horecacontrole in Tiel

Tiel, 21-05-2006 o De gemeente en politie Tiel hebben zaterdavond- en nacht samen met de Vreemdelingendienst en externe partners, zoals Nuon, brandweer, Voedsel en Warenautoriteit en Arbeidsinspectie, een integrale horecacontrole gehouden in het centrum van Tiel. In totaal werden 28 horeca-inrichtingen gecontroleerd met als doel het verbeteren van de veiligheid in de horeca door controle op de naleving van diverse regels.

Op één horecagelegenheid na bleek het één en ander niet te kloppen:

De brandweer trof in een aantal zaken geen gekeurde blusmiddelen aan en bleek er sprake van geblokkeerde nooduitgangen. Bij een café op het Plein in Tiel moest direct een tafel uit de inrichting verwijderd worden. De brandweer wijst op het belang dat horecaondernemers regelmatig controleren of hun blusmiddelen voldoende onderhouden zijn evenals de transparante noodverlichting voor vluchtwegen. Verder is het met het oog op het naderende WK-voetbal van groot belang dat aangebrachte versieringen voldoende brandvertragend zijn behandeld.

In drie horeca-inrichtingen was geen leidinggevende aanwezig. Zij werden op last van de gemeente alsnog gebeld om de feitelijke leiding in hun inrichting uit te oefenen. De gemeente zal tevens deze ondernemers via een brief waarschuwen.

Illegaal
In een café aan de Graaf Waltgerlaan trof de politie een illegale werkneemster aan. Haar paspoort is ingenomen en zij zal volgende week het land verlaten.

Naar twee medewerkers van een restaurant is door de Vreemdelingendienst en Arbeidsinspectie ter plaatse een onderzoek naar hun identiteit ingesteld. Dit bleek in orde, echter zij bleken illegaal aan het werk te zijn. De ondernemer kan hiervoor een boete van 16.000 euro tegemoet zien.

De Voedsel en Warenautoriteit heeft zeven maal een officiële waarschuwing uitgedeeld in het kader van de hygiëne. Eén restaurant kreeg direct een boete van 450 euro omdat de hygiëne onvoldoende bleek.

De NUON heeft bij een restaurant een stroommeter aangetroffen die was gemanipuleerd met een magneet; deze meter is direct weggehaald. NUON doet nog nader onderzoek. Ook enkele andere meters bleken niet voorzien van de juiste zegels. Ook dit wordt nader onderzocht.

Handhaving
De burgemeester en het college van de gemeente Tiel hebben in de Nota Horecaregelgeving beschreven op welke wijze en op grond van welke uitgangspunten het horecabeleid in Tiel wordt gehandhaafd. Vaak zal bij een eerste overtreding eerst tot een bestuurlijke waarschuwing worden overgegaan. In het handhavingarrangement is neergelegd dat optreden van de gemeente ingrijpender wordt naarmate de overtreding aanhoudt. (08)