Nederlands Sociaal Forum

Migratie

Herbert Brücker, van het Duitse Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung gaf een inleiding over zijn onderzoek dat aantoont dat migratie niet persé slecht is voor het ontvangende land. Sterker nog het kan leiden tot economische groei, waarbij tegelijk het negatieve effect op de sociale zekerheid en de werkeloosheidcijfers minimaal blijft. De deur dicht houden voor migratie is volgens hem dus zowel moreel onaanvaardbaar als ineffectief.

Brücker bepleit een genereus toelatingsbeleid, waarbij het volgens hem belangrijk is een goede mix van migranten toe te laten. Vooral goedgeschoolde immigranten hebben een positieve invloed op de economische ontwikkeling van een land. Hij benadrukte wel dat je je als land nooit alleen tot goedgeschoolde immigranten kan en mag beperken. Als de toestroom van goedgeschoolde migranten wilt bevorderen, zul je ook een migratiestroom moeten toelaten, die je niet onder controle kan houden. De zo gewenste 'high potentials' zullen immers ook familie mee willen nemen. Je moet dus veel meer migranten willen toelaten, dan alleen deze hooggeschoolde. Volgens hem twee keer zoveel als een land puur economisch denkt te kunnen gebruiken.

Daarnaast benadrukt Brücker de noodzaak van een goede integratie en van investeringen in onderwijs en gezondheidszorg. Voor een goede integratie is het volgens hem noodzakelijk dat migranten ook tijdelijk terug kunnen naar hun herkomstland. Nu zijn migranten bang terug te gaan, omdat ze bang zijn dat ze hun tweede land niet meer in komen.

De deelnemers in de zaal benadrukken dat migratie een gevolg is van een oneerlijke globalisering en verdeling, die we ook aan zouden moeten pakken. De zaal bepleit daarnaast goede opleiding en begeleiding van nieuwe en oude migranten, maar ook van Nederlanders die zich moeilijk redden in deze harde tijden. Ook wordt benadrukt dat we afmoeten van het vijand denken in Nederland rond migranten.

Agnes Jongerius dan Brücker en de zaal voor de inbreng bij de verdere standpuntbepaling van de FNV rond het netelige migratiedossier. Brücker is op zijn beurt blij met de open houding van FNV en prefereert die boven de discussie in zijn eigen land, waar de meeste politici en vakbondsleiders hun standpunten al hebben bepaald, voordat ze aan een dergelijke bijeenkomst meedoen.