Politie Gelderland-Zuid

Politie tevreden over verloop tweede dancefestival

Nat Emporium goed verlopen

Wijchen, 21-05-2006 o Het dancefestival Emporium, dat zaterdag 20 mei van 12 uur s middags tot middernacht voor de tweede keer gehouden is op de Berendonck in Wijchen, is goed verlopen. Er zijn 75 mensen aangehouden, voornamelijk voor drugsgebruik. Enkele personen zijn aangehouden omdat ze beveiligingsmensen bedreigd en geslagen hebben en twee anderen zijn aangehouden voor het handelen in harddrugs.

De politie had vooraf goede afspraken gemaakt met de gemeente Wijchen, justitie en de organisatie, over de voorwaarden waaronder het evenement kon plaatsvinden.

Goed voorbereid
Er waren tussen de 15.000 en 17.000 bezoekers. Dat is minder dan verwacht, waarschijnlijk veroorzaakt door het slechte weer. De sfeer bleef ondanks het slechte weer goed, de openbare orde is geen moment in het geding geweest. De politie had voor dit evenement onder andere een mountainbiketeam ingezet en motoragenten, politiepaarden, aanhoudingseenheden en supportersbegeleiders. Deze begeleiders treden normaal gesproken op bij voetbalwedstrijden. Zij zijn speciaal getraind in het in de kiem smoren van ongeregeldheden en kennen een groot deel van de bezoekers. Zij konden het publiek zo uitstekend begeleiden.

Na afloop kwam de stroom vertrekkende bezoekers goed op gang. Politiemensen op paarden zorgden voor goede begeleiding van het publieks naar de gereedstaande bussen en de parkeerplaatsen.

Gepinde boetes

Rechercheurs en medewerkers van het Openbaar Ministerie waren op het terrein aanwezig om voor snelle en adequate arrestantenafhandeling te zorgen. Aangehouden verdachten die een boete kregen opgelegd, konden die door te pinnen ter plaatse voldoen. Wie een boete krijgt en direct betaalt, voorkomt dat hij of zij naderhand opgeroepen wordt om voor de rechter te verschijnen.

Vijf verdachten hebben hun opgelegde transactie direct gepind en twee mensen hebben contant betaald. De boetes die tijdens het evenement aan bezoekers zijn opgelegd, variëren van 135,-

tot 450,- .

Alcoholcontroles

Tijdens en na het evenement heeft de politie alcoholcontroles gehouden. De controles zijn gehouden in Wijchen, rondom het Emporium en later op de avond rond Nijmegen. Er zijn in totaal 560 blaastesten afgenomen. Slechts tien automobilisten hadden teveel gedronken. Van vier automobilisten is het rijbewijs ingevorderd. Het hoogst gemeten promillage is 565 ugl, terwijl 220 de maximaal toegestane hoeveelheid is.

Twee verkeersdeelnemers kregen een proces verbaal voor baldadigheid tijdens de controle en één fietser een bekeuring omdat hij geen goed werkend licht op zijn fiets had.

Evaluatie
Ondanks het goede verloop wil de politie uiteraard gaan bekijken waar verbeteringen aangebracht kunnen worden. Daarom zal zij de komende week haar inzet zorgvuldig gaan evalueren. (07)