Nederlands Sociaal Forum

Strategie voor een ander Europa

Met achter tafel Willem Bos, voorzitter Comité Grondwet Nee, Dennis de Jong, werkgroep Sociale Globalisering SP en Arend Hamstra, lid werkgroep Europa GroenLinks. En in de zaal een boel activisten rondom Europese vraagstukken. Deze workshop was een vervolg op het seminar 'Een ander Europa is mogelijk' waarin werd gesproken over de positiebepalingen van verschillende groepen. In deze bijeenkomst zouden we zoeken naar gemeenschappelijke ideeën en perspectieven voor een ander Europa. Dat is al geen sinecure met gelijkgestemden, maar in dit diverse gezelschap liepen we enkele keren vast. De één wilde Europa helemaal aan zich voorbij laten gaan, een ander pleitte voor uitbreiding van Europese subsidieprogramma's om ook 30plussers van de luxe subsidie-mogelijkheden te laten genieten. De één wilde meteen een actieprogramma opstellen, een ander eerst de rol van de media analyseren. Discussieleider Bos had er een drukke middag mee, want de discussie was geanimeerd.

Hij probeerde te concentreren op twee hoofdvragen: Wat zouden gemeenschappelijke actiepunten kunnen zijn? Wat zijn coördinatiemogelijkheden?
Piet van de Lende, Euromarsen, vertelde van zijn ervaringen in Athene, waar begin mei het Europees Sociaal Forum plaatsvond, en waar werd afgesproken in juni met een manifest naar buiten te komen. Op dat manifest zou een themadag op werk en inkomen georganiseerd moeten worden in oktober, Europa wijd.
Volgens Jolanda Terpstra, GroenLinks, is dat een goed initiatief. "Want, als je ziet hoe Europa milieu op de agenda heeft kunnen zetten, dan zou dat ook voor sociale vraagstukken kunnen." Vanuit de zaal werd instemmend toegevoegd: "Precies, en daar zouden de vakbonden en de losse bewegingen zich in een dialoog mee moeten bemoeien." Bas Eickhout, ook al GroenLinks, ging hier op door en memoreerde de Europese acties tegen de Dienstenrichtlijn die wel Europawijd gevoerd konden worden. "Als we maar een gemeenschappelijk punt vinden."
Maar vanuit de zaal kwam iemand anders al weer met de opmerking dat dat makkelijk was, want dat was een anti campagne. "We moeten proberen Europa positief bij de Europeanen onder de aandacht te brengen. Negativisme slaat maar dood." Erik Wesselius, van het Corporate European Observatory gaf dat toe en zei dat we onze winst op inhoud en op de constructie van Europa moesten pakken. Niet alleen op tegencampagnes. "En Europa leeft wel degelijk bij de Europese burgers."
Frank, uit Vlaanderen, beaamde dat. "Miljoenen burgers stemden tegen de voorgelegde grondwet, als dat geen betrokkenheid is. Alleen; een Europese sociale beweging bestaat nog niet. Europese lobby clubs daarentegen des te meer."

Dennis de Jong haalde Athene weer aan, waar veel Europeanen geïnspireerd raakten door de ervaringen van de Franse sociale beweging die in het geweer kwam tegen de voorgestelde versoepeling van het ontslagrecht. "Die was zo decentraal opgezet, met wel 800 lokale centra, dicht bij de mensen, horizontaal georganiseerd. En massaal!" Dat zou dus als inspiratie kunnen dienen voor de Europese sociale beweging in spé. "Ook als dat betekent dat we tegelijkertijd nationale actiedagen opzetten."
En daarmee kwam er een eind aan deze discussie, die op de gangen nog veel langer doorging. Want dat we ons Europa moeten toeëigenen, dat was wel duidelijk. Een begin zouden we kunnen maken met acties tegen de privatiseringen en om eigen communicatie kanalen op te zetten om ons nieuws ook te laten horen!

Meer informatie kan je vinden op:
www.grondwetnee.org
www.xminy.nl
www.attac.nl
en via die websites kom je vanzelf op de gelieerde organisaties.

tekst: friso wiersum