Politieberichten Stad Utrecht, 14.05 uur

Utrecht, 21-05-2006

Zwaargewonde bij steekpartij

UTRECHT Een 31-jarige Utrechter is zaterdagochtend vroeg zwaar gewond geraakt bij een steekpartij op de Samuel van Houtenstraat. Ook een 28-jarige Utrechter raakte gewond.

Omstreeks 06.50 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij voor een horecagelegenheid. Met meerdere eenheden ging de politie er op af. Daarbij werd gezien dat een auto wegreed uit de Samuel van Houtenstraat in de richting van de ziekenhuis Mesos Overvecht. Daar konden agenten de auto opvangen. Hierin bleek behalve de 25-jarige bestuurder uit Utrecht het 31-jarige slachtoffer te zitten. Hij had een steekwond in zijn rug.

Aangezien Mesos Overvecht geen afdeling spoedeisende hulp heeft, werd het slachtoffer per ambulance overgebracht naar het UMC. Daar bleek dat hij er ernstiger aan toe was dan gedacht en moest hij een spoedoperatie ondergaan. Inmiddels is hij buiten levensgevaar.

Op de Samuel van Houtenstraat troffen agenten ongeveer tien personen aan. Uit hun verklaringen bleek dat er was gevochten door twee personen: de 31-jarige met een 28-jarige Utrechter. Daarbij was ook een steekwapen gezien. Op de stoep lag veel bloed. Plotseling kwam de 28-jarige man te voorschijn. Hij zat onder het bloed en was gewond aan zijn hoofd. Hij is voor behandeling naar het Diakonessenhuis vervoerd.

Beide betrokkenen zijn aangehouden voor verhoor. Ook de 25-jarige bestuurder van de auto is aangehouden om zijn rol in het geheel duidelijk te krijgen, maar hij kon uiteindelijk weer gaan. De politie heeft op de Samuel van Houtenstraat onderzoek gedaan. Daarbij waren Forensisch Onderzoek (voorheen de Technische Recherche), de tactische recherche en de hondenbrigade betrokken. Het onderzoek naar het wapen leidde uiteindelijk naar bosschages op het Willem van Abcoudeplein, waar een steekwapen werd aangetroffen. Over de toedracht van de vechtpartij is nog niets bekend. De 28-jarige man is in verzekering gesteld.

Geschoten vanuit auto

UTRECHT - Op zondag 7 mei 2006 omstreeks 22.15 uur werden op de Niels Bohrweg meerdere schoten gelost vanuit een donkerkleurige personenauto. Een toevallige passant werd bijna getroffen, maar bleef ongedeerd.

Het betreft een opvallende auto met een lichtkleurige achterbumper (mogelijk wit of geel van kleur). De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuigen om hulp. Zo wil de politie graag weten wie de schoten hebben gehoord of wie de auto of schutter hebben gezien. Ook als u weet waar een auto staat die aan de beschrijving voldoet, vraagt de politie contact op te nemen. Dit kan via 0900-8844 of 0800-7000 (anoniem).

Aanrijding met bus

DE MEERN Een 30-jarige automobiliste uit Harmelen is zaterdag gewond geraakt bij een aanrijding met een lijnbus op de Heldammersingel. De vrouw wilde omstreeks 11.45 uur vanaf een rotonde linksaf de Europalaan oprijden. Daarbij reed ze door rood en botste tegen de bus op de busbaan. Met knie- en nekletsel is ze overgebracht naar het ziekenhuis. Haar auto is weggetakeld. De politie maakte proces-verbaal op tegen de vrouw.

Inbreker overlopen

UTRECHT Terwijl een bewoonster van de Kerkstraat in badjas gekleed haar slaapkamer binnenkwam, betrapte zij zaterdag omstreeks 12.10 uur een nog onbekende inbreker die met haar laptop half uit het raam hing.

De vrouw zette het op een gillen en ging een worsteling met de inbreker aan. De man duwde haar echter met geweld opzij en wist het huis te verlaten. Darbij verloor hij zijn evenwicht en viel van de trap. De vrouw ging er achteraan en wist door te gillen buurtgenoten te alarmeren. Meerdere mensen zagen hoe de man er op een fiets vandoor ging. Eén getuige met een kind achterop - heeft de inbreker nog een tijd op de fiets achtervolgd, via de Tulpstraat, de Monseigneur van de Weteringstraat en Maliestraat naar de Maliebaan. Vervolgens reed de man via de Ramstraat naar Oudwijk, waar hij zijn jas uittrok, waarna de getuige hem uit het oog verloor.

De inbreker bleek meerdere waardevolle spullen uit de woning te hebben weggenomen. De laptop is teruggevonden in de Tulpstraat.

Het gaat om een man van circa 1.80 tot 1.90 meter lang met een lichtgetinte huidskleur en een tenger postuur. Hij heeft kort donker haar en is kalend op zijn kruin. Hij droeg een donkere jas met bontkraag. Hieronder droeg hij een trui met veelkleurige brede verticale banen. De politie is op zoek naar getuigen. Mensen die iets hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met het wijksecretariaat Utrecht Oost van het politiebureau Tolsteeg: 0900 88 44.

Ruzie om parkeerplek

UTRECHT Een 44-jarige Utrechter is zaterdagmiddag aangehouden op verdenking van mishandeling van een 50-jarige buurtgenoot. De mannen kregen het omstreeks 14.45 uur in de Koppestokstraat met elkaar aan de stok om een parkeerprobleem. Toen de politie arriveerde, stonden er veel mensen op straat. De 50-jarige man werd aangetroffen met een bebloed shirt. Een van zijn ogen was dichtgeslagen en eronder zat een bloedende wond. Omdat de situatie dreigde te escaleren kwamen meerdere eenheden van de politie naar de Koppestokstraat. De verdachte werd aangehouden en is in verzekering gesteld. De politie doet onderzoek naar de zaak.

Aanranding in zwembad

UTRECHT Een 11-jarige jongen uit Utrecht is zaterdagmiddag aangehouden in een zwembad in Utrecht omdat hij twee meisjes onzedelijk had betast. Omstreeks 16.45 uur kreeg de politie een melding van het incident, waarna de jongen in het zwembad kon worden aangehouden. De politie heeft gesproken met zijn ouders en bekijkt mede gezien zijn leeftijd - nog welk vervolgtraject geschikt is voor de jongen. Daarnaast kreeg hij een zwembadverbod voor vijf jaar.

Boze klant schopt stennis

UTRECHT Een 53-jarige Utrechter ging zaterdagmiddag door het lint in een winkel aan de Zamenhofdreef. Twee minuten voor sluitingstijd, om17.58 uur, kwam hij binnen om boodschappen te doen. Toen hij van het beveiligingspersoneel geen winkelwagen meer mocht meenemen om vol te laden, onstak hij in woede en uitte hij bedreigingen. De politie heeft de man aangehouden. Na verhoor is hij in vrijheid gesteld. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dealende scholieren

UTRECHT Bij een school voor voortgezet onderwijs in Utrecht zijn vrijdagmiddag drie scholieren uit Utrecht (twee van 14 en één van 15 jaar) aangehouden wegens handel in softdrugs. Een docent had de jongens omstreeks 13.15 uur betrapt in het toilet. Hij vermoedde dat ze aan het dealen waren en droeg ze over aan de politie. Een van de 14-jarigen bleek er niets mee te maken te hebben en werd weer in vrijheid gesteld. Zijn leeftijdgenoot bleek in bezit van een blokje hasj. De andere twee zijn na verhoor heengezonden. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Bromfietser rijdt op agent in

UTRECHT Een 16-jarige jongen uit Utrecht is zaterdagavond op een politieagent ingereden. Omstreeks 22.45 uur wilden agenten de jongen op het Plein van Berlage controleren omdat hij zonder verlichting reed. Daarop ging de bromfietser er vandoor.

Op de Adriaan van Bergenstraat kwam hij ten val toen hij de hoek om wilde gaan. Daarop stapte een van de agenten uit. De bestuurder wist echter weer op zijn bromfiets te stappen, waarna hij recht op het geopende portier afreed. De agent sprong naar achteren. Door de aanrijding klapte het portier dicht, waarna de agent werd geschept. De bromfietser reed nog enkele meters door met de agent op het voorscherm, waarna beiden ten val kwamen. Daarop werd de jongen aangehouden.

Bij de aanrijding liep de agent kneuzingen op aan pols, knie en nek. De politieauto raakte beschadigd. De verdachte is ingesloten voor verhoor. In een eerste verklaring zei hij niet expres op de agent te zijn ingereden.

Buschauffeur mishandeld

UTRECHT Op de Simplonbaan is in de nacht van zaterdag op zondag de chauffeur van een stadsbus mishandeld. Omstreeks 00.15 uur zou een groep van 20 personen zijn ingestapt met veel lawaai. Daarop vroeg de chauffeur of men terug wilde komen om netjes een kaartje te kopen. Toen een vrouw in het gezelschap een kaartje wilde pakken en de chauffeur haar waarschuwde daar af te blijven, werd hij door twee personen gestompt. In de omgeving trof de politie meerdere personen aan die mogelijk in de bus hadden gezeten. Van hen zijn de personalia opgenomen. De buschauffeur heeft aangifte gedaan. De zaak is nog in onderzoek.

Mishandeling

UTRECHT Wegens mishandeling van een man uit Utrecht is een 18-jarige Utrechter in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden. Via cameratoezicht werd gezien hoe de verdachte omstreeks 03.10 uur enkele klappen uitdeelde aan iemand op de Mariaplaats. Daarop werd hij aangehouden. Alle betrokkenen bleken flink onder invloed van alcohol. De verdachte kon gene goede verklaring geven voor zijn gedrag. Met een proces-verbaal op zak kon hij weer vertrekken.

Bob of Bon? Al meer dan 13733 blaastesten

UTRECHT Op vrijdag 19 mei van 15.00 uur tot 23.00 uur vond in het kader van de één jaar durende campagne Bobof bon? in de stad Utrecht weer een alcoholcontrole plaats. Hierbij werd de 13733ste blaastest afgenomen. Het totaal aantal aanhoudingen staat met deze controle op 72.

Resultaten

Vrijdag werd gecontroleerd op twee locaties: de Laan van Maarschalkerweerd en de Graadt van Roggenweg. De bestuurder die het meest had gedronken had een alcoholgehalte van 685 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van acht uur en moest zijn rijbewijs inleveren. Naast handhaving ook voorlichting

Naast de controles vinden er diverse voorlichtingsacties plaats, zoals bijvoorbeeld de inzet van het Bob-promotieteam bij veel van de alcoholcontroles. De Bob is het boegbeeld voor nuchter rijden en Bob zal zich ook regelmatig in de stad laten zien. Maar de politie koppelt ook regelmatig de resultaten van de campagne via de lokale media terug.

Waarom deze campagne?

In de stad Utrecht houdt de politie van januari 2006 tot en met december 2006 iedere week alcoholcontroles op diverse locaties door de gehele stad Utrecht. Deze intensieve handhavingperiode heeft vorm gekregen in de campagne Bobof Bon? in de stad Utrecht?. Iedereen weet inmiddels dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Toch wordt het aantal doden in Nederland in 2004 als gevolg van ongevallen waarbij alcohol in het spel was, op 135 geschat. Dit aantal is 15% van alle verkeersdoden. Omdat het percentage overtreders met alcohol het hoogst is in gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, is gekozen voor de stad Utrecht. Door het houden van veel alcoholcontroles verwachten de organiserende partijen dat weggebruikers de kans op een controle (en de eventuele negatieve gevolgen) hoger gaan inschatten, daarom geen risico meer nemen en dus fris achter het stuur gaan zitten.

De campagne is een samenwerking tussen het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht, 3VO, gemeente Utrecht en de Politie Utrecht.

Verkeerscontrole Knipstraat

UTRECHT Op de Knipstraat vond vrijdag een geplande verkeerscontrole plaats, waarbij de politie en de Regionale Verkeers Dienst samenwerkten met de Douane, de Dienst autobelastingen en de Inspectie Verkeer & Waterstaat.

In totaal werden 163 voertuigen gecontroleerd, waarvan de bestuurders moesten blazen. De Dienst autobelastingen heeft 195 voertuigen gescand. Drie bestuurders bleken te rijden onder invloed van alcohol. Het hoogste alcoholgehalte bedroeg 370 ug/l. 25 Automobilisten kregen een bon omdat ze geen gordel droegen Verder werden bekeuringen uitgeschreven voor onder meer niet handsfree bellen (4), niet kunnen tonen van een rijbewijs (5) of kentekenbewijs (8), een verlopen AKP (2) en geen kinderzitje (4).

Ook vond controle plaats in het kader van de Wet Personen Vervoer. Twee chauffeurs hadden geen chauffeurspas, één geen werkmap, één geen geldige werkmap en een chauffeur reed met een verlopen keuringsbewijs van de taximeter. Drie mensen werden aangehouden wegens respectievelijk hinderlijk gedrag en zich niet kunnen legitimeren.

Tegen fietsen trappen

UTRECHT Twee mannen uit Amsterdam (21 en 20 jaar) zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden wegens openlijk geweldpleging. Via cameratoezicht werd gezien hoe de mannen omstreeks 05.00 uur liepen van de Mariaplaats naar het Moreelsepark en het Stationsplein. Onderweg schopten zij containers om en trapten zij de achterlichten van meerdere fietsen. Na verhoor zijn de mannen heengezonden. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bus rijdt tegen auto

UTRECHT Op de Oderdreef is een 29-jarige bestuurster van een stadsbus zaterdagmorgen tegen een personenauto gereden. De bus reed omstreeks 10.00 uur over de Wolgadreef in de richting van de Oderdreef. Op de kruising met de Moldaudreef zag de chauffeur de auto van een 70-jarige Utrechter, die op een voorrangsweg reed, over het hoofd. De bus reed tegen de rechterachterzijde van de auto waardoor behoorlijke schade ontstond. De 62-jarige echtgenote van de Utrechter liep bij de aanrijding pijn aan haar arm op, maar kon ter plekke worden behandeld door personeel van een ambulance. De personenauto moest worden weggetakeld. Tegen de buschauffeur wordt proces-verbaal opgemaakt.