Nederlands Sociaal Forum

Stichting Zelfbeschikking West-Sahara legt link tussen mensenrechten en de bescherming van natuurlijke hulpbronnen

Dit jaar heeft de Stichting Zelfbeschikking West-Sahara (SZWS) voor de eerste keer een workshop verzorgd op het Nederlands Sociaal Forum. SZWS zet zich in voor het zelfbeschikkingsrecht van het volk van West-Sahara, een gebied dat al dertig jaar wordt bezet door buurland Marokko. Deze bezetting is volledig in tegenspraak met het internationale recht en gaat gepaard met grove mensenrechtenschendingen. Deze keer koos de stichting voor een workshop met als onderwerp de verhouding tussen de mensenrechten en de bescherming van natuurlijke hulpbronnen.

In haar uiteenzetting heeft voorzitter Liesbeth den Haan benadrukt dat West-Sahara een niet-zelfbesturend gebied is. Dit betekent dat Marokko als bezettende macht niet mag profiteren van de verschillende natuurlijke rijkdommen van het gebied, zoals fosfaat, rijke visgronden voor de kust en mogelijk zelfs olie. De internationale gemeenschap heeft de plicht deze te beschermen, zodat de rechtmatige eigenaar - de oorspronkelijke bevolking van West-Sahara - hier later over kan beschikken. Het internationale netwerk *Western Sahara Resource Watch* (WSRW), waar SZWS deel van uitmaakt, voert acties om te zorgen dat deze rechten geëerbiedigd worden. Door overheden, bedrijven én hun aandeelhouders aan te spreken op ethisch ondernemen zijn al veel successen geboekt. Zo hebben de oliereuzen Total en KerrMcGee, die olie zochten in de Saharaanse wateren, zich beide onder druk van WSRW uit het gebied teruggetrokken.

Momenteel richt het netwerk zich op het visserijakkoord dat de Europees Unie op het punt staat te sluiten met Marokko. In dit akkoord worden de wateren van West-Sahara niet uitgesloten, zodat Marokko dreigt te profiteren van de exploitatie van West-Sahara. Zodra dit akkoord door de Europese Raad van Ministers voor visserij wordt goedgekeurd, gaat WSRW zich beraden over verdere (juridische) stappen om de diefstal van Saharaanse vis te voorkomen. Hiervoor zijn zware juridische argumenten, maar deze hebben het in de Europese besluitvorming echter moeten afleggen tegen economische motieven.

Een aantal van de zeven aanwezigen heeft actief meegedacht over de acties die SZWS is het kader van WSRW voert. Zo werd voorgesteld aansluiting te zoeken bij consumentenacties tegen 'vis met een luchtje', zoals deze bijvoorbeeld door Greenpeace worden gevoerd. Een andere deelnemer wilde weten of de Saharanen zich zouden kunnen aansluiten bij de wereldwijde beweging die opkomt voor de rechten van inheemse volkeren. Beide ideeën bevatten interessante elementen en zullen later uitgebreider worden besproken. Een aantal andere deelnemers hadden vragen over het onderwijs in de Saharaanse vluchtelingenkampen en de politieke situatie in Noordwest-Afrika. Stichting Zelfbeschikking West-Sahara is blij met de nieuwe contacten die zij tijdens de workshop heeft opgedaan. Met de aangedragen ideeën, vragen en opmerkingen kunnen wij aan de slag om volgend weer met een interessante workshop aan het Nederlands Sociaal Forum deel te nemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Zelfbeschikking West-Sahara via contact@west-sahara.nl. Vergeet ook niet onze website te bezoeken: www.west-sahara.nl.