Nederlands Sociaal Forum

Workshop "De Koerdische Media onder druk"

In de ochtendsessie van het Nederlands Sociaal Forum in Nijmegen organiseerde de Stichting Initiatiefgroep Koerdistan een workshop over de situatie van de Koerdische media, met als achtergrond de Koerdische geschiedenis. Dat dit een geschiedenis was van onderdrukking en verzet kwam al tijdens de openingsinleiding aan de orde. Dit werd nog duidelijker tijdens de diapresentatie die volgde. De bezoekers kregen een goed beeld van de onderdrukking in alle delen van Koerdistan en de weerslag die dit heeft op de Koerdische media. Bij alle beelden werd een korte uitleg gegeven en dit leidde al heel snel tot bijval en discussie van vooral de Koerdische aanwezigen.

Vooral het feit dat er ook vanuit Europa constante pogingen zijn om de Koerdische media, en dus eigenlijk de zaak van het hele Koerdische volk, te ondermijnen werd een punt van discussie. Sommige toeschouwers konden niet geloven dat er vanuit Nederland en dus ook vanuit heel Europa op deze wijze met de Koerdische kwestie werd omgesprongen. Het gaf heel duidelijk aan dat de realiteit van de Koerdische kwestie en de problemen waar de Koerden elke dag mee moeten leven door zeker de meeste Nederlanders niet wordt gezien.

Vooral de voortgang van de onderhandelingen tussen de EU en Turkije werd onderwerp van gesprek. Via de presentatie en de inleiding werd duidelijk aangegeven dat de publiciteit rond dit proces niet strookt met de werkelijkheid , zoals die in de Nederlandse media wordt afgeschilderd. Zo werd het algemeen als onbegrijpelijk gezien dat Europa nauwelijks heeft gereageerd op de recente onrusten in Koerdistan waarbij door het Turkse leger en de politie zeker 15 ongewapende burgers werden doodgeschoten, hieronder waren ook verschillende jonge kinderen. Deze feiten zijn in Brussel bekend, maar waren geen aanleiding om de onderhandelingen te staken, of een meer kritische houding tegenover Turkije te tonen. Dit stuitte in de workshop op onbegrip. Een van de bezoekers merkte op dat ze van de Koerden meer actieve inzet verwachtte vooral bij gelegenheden zoals het NSF. Vanuit het publiek werd hierop geantwoord, dat dit ook eigenlijk zo zou moeten zijn, maar dat veel Koerden constant te maken hebben met bedreigingen en discriminatie. Dit houdt veel mensen weg bij dit soort publieke gelegenheden.

Ter afsluiting merkte de voorzitter van de workshop op dat we ons door het gebrek aan steun en publiciteit niet moeten laten ontmoedigen. We moeten er actief mee bezig blijven om mensen aan het denken te zetten en dit later omzetten naar positieve actie. Dit zal alleen lukken als we het ware beeld van de Koerdische kwestie kunnen neerzetten. En daar zullen we ons als Stichting Initiatiefgroep Koerdistan zeker voor blijven inzetten.