Nederlands Sociaal Forum

Hoe kan ik een individuele bijdrage leveren aan duurzame, waarachtige globalisering?

Stichting Globaliseringscentrum,
Bert-Jan van der Mieden.

Met vereende krachten werden stoelen binnengebracht om zodoende zo'n 55 mensen een plek te geven in het zaaltje. Wat een verschil met 2004 met een tiental deelnemers! De belangstelling voor verbinding groeit! Tijdens de workshop bleek dat sommigen niet verwacht hadden dat ik zou aangeven hoe je individueel met je Zelf en je machteloosheid kan omgaan. Ik wees ze op de concrete handvatten die ik geef in mijn boek "De mens in de 21e eeuw", ISBN 90-8086-12-1-9. En vertelde ze over het inwikkelings - en ontwikkelingsproces en de ontplooiingsmogelijkheden van de mens. Het gaat om bewust worden, bewust zijn, maar ook om bewust doen.

Er kwamen voorbeelden uit de zaal over concrete acties. We moeten niet naar de ander wijzen, maar zelf het voorbeeld geven. Op verjaardagen kunnen we zelf beginnen over wat ons bezielt en waar de ander voor gaat. Ik gaf de website www.ikverbind.nl als voorbeeld waar men interactief initiatieven kan ontplooien voor verbinding. Een filmploeg van Lokaal Monidaal maakte, na toestemming van de deelnemers, opnamen. Ik vertelde dat de Stichting Globaliseringscentrum wil komen tot een integrale aanpak van wereldvraagstukken door een gezamenlijke aanpak door alle maatschappelijke disciplines. Een concreet begin is de workshop "Duurzame ontwikkeling door verbinding" die op 21 september en 23 november gehouden wordt. Uit diverse maatschappelijke disciplines hebben zich al deelnemers gemeld. Zo komen we door zelfinzicht en motivatie van binnenuit tot concrete acties. Elke steen maakt een kring in een vijver.

Er werd niet aan ieders verwachtingen voldaan, maar na afloop ontstond nog een boeiende dialoog met een aantal enthousiaste deelnemers. Het NSF 2006 brengt ons weer een stap verder en ik ben benieuwd wat er op de slotdag allemaal in de "gereedschapskist" wordt gestopt, zodat we - vanuit verbinding en verbondenheid - kunnen komen tot concrete gezamenlijke acties.

Bert-Jan van der Mieden.