Ingezonden persbericht


Duizenden deelnemers op festival van idealen
NEDERLANDS SOCIAAL FORUM IN NIJMEGEN SUCCES

Zojuist is in Nijmegen het Nederlands Sociaal Forum (NSF) afgesloten. Duizenden bezoekers hebben dit weekend op NSF in Nijmegen plannen gesmeed voor een betere wereld. De organisatoren spreken van een succesvol evenement, waar een basis werd gelegd voor nieuwe initiatieven en campagnes.

Niet alleen werden de workshops en seminars drukker bezocht dan in 2004, toen in Amsterdam het forum voor het eerst werd georganiseerd; ook de diversiteit en het enthousiasme van de deelnemers vielen op. Ruim 3.000 activisten en maatschappelijk betrokken jongeren wisten elkaar te vinden tijdens de meer dan 150 workshops en andere activiteiten.

Nieuwe acties gepland.

Tijdens veel workshops werden contacten gelegd en ideeën gevormd voor nieuwe initiatieven en campagnes. De organisatoren vinden het belangrijk dat het NSF geen eenmalig evenement is, maar de basis legt om idealen in de praktijk te brengen. Zo zijn er diverse initiatieven tot stand gekomen. Oxfam-Novib en de stichting Natuur en Milieu besloten tot een gezamenlijke actie tegen klimaatverandering, komen er boycotacties tegen Israël, wordt er een onderzoek gestart naar slachtoffers van commerciële integratiebureaus, en volgen veel andere acties.

Barghouthi: "Apartheid in Palestina".

Meer dan driehonderd sprekers uit binnen- en buitenland voerden het woord in Nijmegen. Onder de buitenlandse gasten waren ondermeer de onafhankelijke presidentskandidaat Mustafa Barghouthi uit Palestina die de situatie in zijn land vergeleek met de apartheid in Zuid-Afrika: "Vergeleken met de apartheid die hier heerst, was de apartheid in Zuid Afrika bijna een picknick.". Verder waren de milieuactiviste Vandana Shiva uit India, middenoosten-correspondent Robert Fisk van The Independent en Walden Bello, schrijver en criticus uit de Filippijnen aanwezig op het Forum in Nijmegen.

Wereldwijde beweging.

Het 'festival van idealen' richte zich tegen neoliberale globalisering, oorlog en uitsluiting en is onderdeel van de wereldwijde andersglobaliseringsbeweging. Het Wereld Sociaal Forum dat in 2001 voor het eerst in Brazilië gehouden werd is uitgegroeid tot een mondiale bijeenkomst met meer dan honderdduizend deelnemers waar het NSF er een van is.



Ingezonden persbericht