Unicef



Scholen bouwen is aan toekomst bouwen

21 mei 2006, Monrovia, Liberia - Duizenden en duizenden slachtoffers zijn er gevallen tijdens de burgeroorlog in het Liberia. Nu de vrede eindelijk weer voet aan de grond krijgt in het West-Afrikaanse land, kan er eindelijk weer worden gebouwd aan de toekomst. Letterlijk en figuurlijk. Unicef heeft, samen met haar VN-zusterorganisatie UNOPS, 13 verwoeste scholen opgebouwd.

Unicef financierde het project dat in totaal 500.000 dollar kostte en UNOPS, United Nations Office for Project Services, nam de daadwerkelijke uitvoering ter hand. De samenwerking tussen beide VN-organisaties was al eerder succesvol in ander delen van de wereld.

Scholen maken het verschil Bij sommige scholen volstond een flinke opknapbeurt, maar andere daarentegen moesten vanaf de grond weer worden opgebouwd. "Er waren scholen bij die geen muren meer hadden, om over een dak nog maar te zwijgen", vertelt Wendy MacClinchy van UNOPS.

"Het is van essentieel belang dat scholen weer worden opgeknapt. Wat is er belangrijker voor de kinderen van Liberia dan goede scholen waar ze kunnen leren?" vraagt MacClinchy zich retorisch af. "Het is mooi om te weten dat een project zoals dit het verschil kan maken voor de toekomst van kinderen. Nu én in de toekomst."

Leef- en leerklimaat
Het gezamenlijk project van beide VN-organisaties was succesvol. "De samenwerking was uitstekend", vertelt Bjorn Forssen van Unicef Liberia. De twee organisaties hebben al eerder de handen ineengeslagen. "We hebben samen ook al scholen gebouwd in Afghanistan, Sri Lanka en Indonesië", somt hij trots op.

Naast de 13 scholen, zijn er ook andere gebouwen hersteld. Vijftien gezondheidsklinieken en vier politiebureaus. Forssen: "Net zo belangrijk voor het algemeen leefklimaat. Daar hebben we ook oog voor. Maar ik ben vooral blij dat we het leerklimaat voor de kinderen in Liberia hebben kunnen verbeteren!"

Luister naar de radiospot van Unicef