Unicef



Filippijnen: nieuw wereldrecord borstvoeding!

21 mei 2006, Manila, Filippijnen - Op de kop af 3.738 Filippijnse moeders hadden zich onlangs verzameld in de hoofdstad Manila. Samen met hun baby's waagden zij een poging om het wereldrecord 'samen de borst geven' te breken. En met succes, alle moeders met hun kinderen zijn opgenomen in het Guiness Book of Records! Ondertussen geeft minder dan 30 procent van de Filippijnse moeder de borst.

De recordpoging was mede georganiseerd om de voordelen van borstvoeding onder de aandacht te brengen. Foto: Unicef, Alquinto 2006
De recordpoging was mede georganiseerd om de voordelen van borstvoeding onder de aandacht te brengen. Foto: Unicef, Alquinto 2006

De recordpoging was onderdeel van de campagne om de voordelen van borstvoeding meer onder de aandacht te brengen in het Aziatische land. En die aandacht is nodig, door het lage aantal moeders dat borstvoeding geeft. De voedzame stoffen in de moedermelk zijn de basis voor een gezond leven. En het is een belangrijk 'wapen' om ondervoeding tegen te gaan.

Poedermelk is geen moedermelk Ondanks de positieve effecten van borstvoeding, geven veel moeders hun kinderen melkpoeder. "Ze worden misleid door reclames die zeggen dat poedermelk even goed is als moedermelk", vertelt dokter Elvira Henares-Esguerra, specialiste op het gebied van borstvoeding. "Dat is niet waar. Deze recordpoging is dan ook een vorm van protest tegen zulk soort reclames."

Nicholas Alipui van Unicef Filippijnen knikt bevestigend. Want de beperkte mate van borstvoeding is een belangrijke reden waarom ondervoeding steeds vaker voorkomt op de Filippijnen. "En borstvoeding weer meer onder de aandacht brengen kan met een aantal simpele middelen, zoals deze recordpoging", zegt Alipui. "Bijeenkomsten als deze vergroten het bewustzijn bij het grote publiek."

In Manila gaven 3.738 moeders gezamenlijk hun baby's de borst en vestigden daarmee een officieel record! Foto: Unicef, Alquinto 2006 In Manila gaven 3.738 moeders gezamenlijk hun baby's de borst en vestigden daarmee een officieel record! Foto: Unicef, Alquinto 2006

Milleniumdoel: meer borstvoeding Het bewustzijn en kennis over borstvoeding moet absoluut worden vergroot. Unicef werkt samen met de nationale regering en lokale organisaties om het aantal moeders dat borstvoeding geeft aanzienlijk te vergroten.

Borstvoeding is dusdanig belangrijk bij de strijd tegen ondervoeding, dat het een officieel Milleniumdoel is; 65 procent van alle kinderen op de wereld dient in 2015 borstvoeding te krijgen. Milleniumdoelen zijn doelen die de internationale gemeenschap zichzelf heeft gesteld met betrekking tot o.a. het terugdringen van armoede en het verbeteren van gezondheid en onderwijs in arme landen.

Op de Filippijnen hoopt men dat in 2015 vijftig tot zestig procent van de kinderen borstvoeding krijgt. "Het is een begin, maar het is nog niet genoeg", zegt Alipui. "Maar het is wel een eerste stap om ondervoeding terug te dringen."