'Op mijn plaat(s)', het schrijvers debuut van Jan Willem Jansen

een goudeerlijk boek van een voormalige accountant

LAGE ZWALUWE, 20060521 -- Het nieuwe boek 'Op mijn plaats' van Jan Willem Jansen is een bijna beschamende blik op de diepste zieleroerselen van een registeraccountant die ondernemer werd. In een 144 pagina's lekker leesbaar boek geeft Jansen openheid van zaken over zijn levensloop tot nu toe. Een kijk op de diepste emoties, de fouten, de successen en de leerschool die het zelfstandige ondernemersschap voor hem zijn geweest.


Al op 26-jarige leeftijd werd Jansen, na een snel doorlopen studio, gecertificeerd registeraccountant. Het werd Jansen al snel duidelijk dat dit beroep hem niet de voldoening zou geven waarnaar hij beroepsmatig op zoek was. Hij zat letterlijk nog niet op zijn plaats.

Een toevallige ontmoeting met een ondernemer die net zijn bedrijf verkocht had bood nieuwe en uitdagende kansen. Al snel besloten beide in 1997 een nieuwe onderneming te gaan starten.
De eerste jaren in het nieuw verworven zelfstandige ondernemersschap gingen voortreffelijk. Het ging hen voor de wind, het geld stroomde binnen. De bomen groeiden letterlijk tot voorbij de hemel.
In 2001 ging de knop echter definitief om. De conjunctuur belande in een vrije val.
De markt stagneerde volledig, klanten werden terughoudend en bleven zelfs weg.
Alle zeilen moesten worden bijgezet om niet zakelijk onderuit te gaan.

Murphie kwam langdurig op bezoek. Talloze en jarenlange rechtszaken, beslagleggingen, een bijna fataal auto-ongeluk met z'n hele familie, een kritieke schedeloperatie voor z'n jongste zoontje. Een eindeloze reeks ellende werd zijn deel. Als dessert en voorlopig hoogtepunt werd er nog een knetterende echtscheiding geserveerd. Kortom, Jansen ging op zijn plaat.

Niets bleef Jansen in de periode 2001-2004 bespaard. De tol die hij betaalde was een daverende burn-out. De tragiek van het zelfstandige ondernemersschap leerde hem toen ook dat de broodnodige uitziekperiode niet voor hem was weggelegd.

"Het was mijn offer" aldus Jansen. "Te snel, te veel, te hoog, te ver. Alles wat we deden ging in de overtreffende trap. Mijn compagnon en ik liepen met z'n tweeën sneller dan de rest van het dik 200 tellende personeelsbestand bij elkaar. Er was geen houden meer aan. Terugkijkend op deze periode ben ik dankbaar. Dankbaar omdat ik deze periode als de beste leerschool zie die een mens kan treffen. Nu, achteraf, zie ik het dan ook als rijkdom dit te hebben meegemaakt. Het was de ultieme confrontatie met mijzelf. Het leerde mij mijn zwakke en sterke eigenschappen goed te zien en te definiëren. Eindelijk ben ik nu op mijn plaats".
Het boek van Jansen is zinvol en plezierig leesvoer voor iedereen die iets wil leren over ondernemersschap in het algemeen en de emotionele aspecten daarvan in het bijzonder.
Hij wil het liefste de Angry Young Man, zoals Jansen zelf was, bereiken met dit boek, al was het maar om deze te waarschuwen voor de valkuilen in hun leven.
Vlot geschreven, makkelijk en toegankelijk. Soms zelfs beschamend eerlijk, je voelt je bijna een voyeur als je het leest.
Ook voor niet ondernemers bijzonder aardig voor bij het haardvuur.


Bovendien fraai geïllustreerd door Julia Woning (voormalig Topdrawer en BTM).

Op www.janwillemjansen.com vindt u meer informatie over de auteur.