Gemeente Geldrop-Mierlo


OP HET RAADSPLEIN KUNT U OOK UW MENING KWIJT!

Met ingang van 22 mei gaat de gemeenteraad anders vergaderen. De raadscommissies zijn afgeschaft. De vergaderingen vinden voortaan op één avond plaats en in principe elke twee weken. Doel van deze veranderingen is dat u, inwoner van Geldrop-Mierlo, meer deel kunt nemen aan de voorbereiding van een definitief besluit. Omdat er best veel verandert, zullen we hier de komende weken nog verder op ingaan. In dit artikel geven we u vast een idee van de nieuwe vergaderstructuur en van de mogelijkheden voor u om mee te praten over belangrijke onderwerpen in onze gemeente.

WAAR EN WANNEER?
Het Raadsplein vindt (in principe) één keer per twee weken op maandagavond in Hofdael plaats. Het Raadsplein is dé plek om raadsleden te ontmoeten. U bent dan ook de hele avond van harte welkom. U kunt het Raadsplein bezoeken en de raadsrondes of het plenaire (voltallige) gedeelte bijwonen op de publieke tribune. Alles is openbaar, tenzij specifiek wordt aangegeven dat een onderdeel besloten is. Het Raadsplein bestaat uit een aantal onderdelen. Hieronder sommen we ze voor u op.

VRAGENHALFUUR
Het eerste onderdeel is het vragenhalfuur. Het vragenhalfuur start om 19.00 uur. Tijdens het vragenhalfuur kunt u een vraag stellen over bestaand beleid of uitvoering, ook als het onderwerp niet op de agenda staat. Ook als u een nieuw idee of initiatief heeft kan dit tijdens het vragenhalfuur aan raadsleden worden voorgelegd.

RAADSRONDES
Tussen 19.30-21.30 uur start het tweede onderdeel, de raadsrondes. Hierin komen diverse onderwerpen, met variërende tijden, in verschillende ruimtes aan de orde. Tijdens de raadsrondes heeft u spreekrecht. Dit houdt in dat u uw mening kunt geven over onderwerpen die in de raadsrondes op de agenda staan. U krijgt daarvoor maximaal 5 minuten. Tussen de raadsrondes en de plenaire raadsvergadering kan er een debat plaatsvinden, maar van tevoren is er altijd een pauze van 21.30-22.00 uur.

DEBAT EN BESLUITVORMING
Direct na de pauze volgt dus eventueel het debat. Het debat wordt plenair gevoerd over onderwerpen waarover twee weken eerder in een raadsronde is aangegeven dat de raad(-sfracties) over het punt willen debatteren. Over moties en amendementen wordt in principe ook gedebatteerd. Direct na het debat kan over het onderwerp worden besloten.
Om 22.00 uur (of 22.30 uur, afhankelijk of er een debat is, vindt de besluitvorming plaats over onderwerpen die twee weken tevoren als besluitrijp zijn aangemerkt.

VEEL INSPRAAKMOGELIJKHEDEN Er zal nog nader worden uitgewerkt hoe organisaties en burgers zich kunnen presenteren in een tentoonstellingachtige opzet. Maar heeft u zelf iets te vertellen aan de raad? Dan zijn er dus de volgende mogelijkheden:
o Het Raadsplein is dé plek bij uitstek om raadsleden te ontmoeten en iets te bespreken. Maak van te voren een afspraak met een raadslid of spreek hem of haar aan tijdens de avond. o Op het Raadsplein kunnen inwoners en organisaties iets presenteren. Bijvoorbeeld wat uw organisatie in het nieuwe jaar gaat doen of de mening van de buurt over de plannen in uw wijk. Aanmelden hiervoor kan bij de griffie.
o Wilt u inspreken? Burgers hebben spreekrecht over de onderwerpen die in de raadsrondes op de agenda staan. Meldt u zich van tevoren aan bij de raadsgriffie. U mag in maximaal vijf minuten uw mening over het onderwerp aan de raadsleden geven. Degene die van het spreekrecht gebruik wil maken, kan zich uiterlijk op de dag van de vergadering vóór 12.00 uur aanmelden bij de griffie. o Wilt u een vraag stellen over bestaand beleid of de uitvoering daarvan en staat het onderwerp niet op de agenda van het raadsplein? Dat kan. In het vragenhalfuur voorafgaande aan de raadsrondes heeft u de gelegenheid uw vraag aan de raadsleden te stellen en toe te lichten. De raadsleden reageren op uw vraag. Een vraag stellen in het vragenhalfuur is niet bedoeld voor klachten en vragen over bezwaarschriftprocedures. o Heeft u een nieuw idee of initiatief voor de gemeente? Dan kunt u dit onderwerp inbrengen en toelichten in het vragenhalfuur. De raadsleden reageren. Zij beslissen of uw initiatief op de agenda van het Raadsplein geplaatst wordt. Bij het indienen van voorstellen moet het gaan om iets nieuws. Het recht van initiatief is niet bedoeld voor vragen over gemeentelijk beleid of uitvoering ervan (dit kan in de vragenronde), voor privé-belangen, voor klachten en bezwaren of voor voorstellen voor wijziging van beleid dat al in een vergevorderd stadium van ontwikkeling of uitvoering is. o Meepraten/discussiëren op het Raadsplein: bijvoorbeeld tijdens themabijeenkomsten en/of informatiebijeenkomsten in een raadsronde. Burgers en organisaties kunnen meepraten en discussiëren over een specifiek thema, een mogelijk ingrijpende beleidswijziging of een nieuw initiatief. Aan de hand van een open discussie wordt door de raad richting gegeven aan de voor dat thema uit te werken startnotitie.
Tot zover het Raadsplein. Heeft u al ideeën na het lezen van dit artikel of heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met één van de medewerkers van de griffie. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer (040) 289 39 87. Tot ziens op het Raadsplein!