Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht

Rijksuniversiteit Groningen

Nummer: 50

Datum: 9 mei 2006

Fluoride helpt ook tegen tandslijtage

Tanderosie is tegen te gaan door het gebruik van fluorideproducten die een harde oppervlaktelaag op de tanden vormen. Dat is één van de conclusies uit het promotieonderzoek van Ana Vieira van het Universitair Medisch Centrum Groningen . De meeste bestaande producten met fluoride bieden minder bescherming omdat zij zijn ontwikkeld tegen gewoon tandbederf (cariës). Vieira promoveert 22 mei 2006 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Tanderosie is slijtage van het gebit, vooral veroorzaakt door zuren. Dergelijke zuren komen bijvoorbeeld voor in frisdrank en vruchtensap maar ook in bepaalde voedingsmiddelen en fruit. Daarnaast kan maagzuur een rol spelen. Mensen die veelvuldig overgeven, boulimiapatiënten en patiënten die bepaalde soorten chemotherapie ondergaan, kunnen daardoor ook gebitsproblemen krijgen. In combinatie met mechanische belasting, zoals poetsen, wrijven met de tong of knarsen, kan de slijtage binnen enkele jaren ernstige vormen aannemen.

Effect fluoridelak

Vieira bestudeerde bij haar onderzoek drie verschillende fluorideproducten: titanium tetrafluoride, aminfluoride en fluoridelak. In het laboratorium bleek de fluoridelak het meest effectief. Dat werd bevestigd in een studie met proefpersonen. Daarvoor droegen vrijwilligers drie weken een plaatje met stukjes glazuur in hun mond. Die plaatjes werden drie keer per dag vijf minuten geweekt in frisdrank en gepoetst met fluoridetandpasta. Bij dit onderzoek bleek fluoridelak de slijtage in drie weken met vijftig procent te verminderen. De onderzoekster benadrukt overigens dat de fluoridelak die op dit moment beschikbaar is, slecht bestand is tegen slijtage door tandenpoetsen. Het is daarom te vroeg om het gebruik van de lak op grote schaal te adviseren.

Curriculum Vitae

Ana Maria Ramires Dos Santos Vieira Carvalho (1973, Torres Vedra, Portugal) studeerde Tandheelkunde en Technische Scheikunde in Groningen. Zij deed haar onderzoek bij de afdeling Tandheelkunde en Mondhygiëne van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert tot doctor in de Medische Wetenschappen bij prof.dr. M.C.D.N.J. Huysmans. De titel van haar proefschrift is: 'Erosive enamel wear and the inhibiting effect of topical fluorides'

Noot voor de pers

Nadere informatie: via Joost Wessels, Universitair Medisch Centrum Groningen, Bureau Voorlichting, tel. (050) 361 44 64, e-mail: j.r.wessels@bvl.umcg.nl

Redactie: afdeling Communicatie RUG

Postbus 72, 9700 AB Groningen

Tel. 050-363 4444

E-mail: communicatie@rug.nl