Technologie Stichting STW

Eerste lezingen/debatavond STW en KIVI NIRIA Appelflauwte en pratende komkommers

woensdag 10 mei 2006

Kunnen we grootschalig voedsel verbouwen zonder chemische bestrijdingsmiddelen? En zijn wij consumenten te flauw als we in de winkel appels met rotte plekken laten liggen? Op 22 mei gaan in wetenschapsmuseum NEMO twee topsprekers in op deze en andere kwesties uit de (biologische) plantenteelt, tijdens de eerste gratis toegankelijke debatavond van Technologiestichting STW en KIVI NIRIA.

Prof.dr.ir. Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit en dr. Karin Posthuma van het bedrijf Enza Zaden vertellen over de wetenschappelijke uitdagingen en de bedrijfsmatige kanten van zaad- en plantenteelt, biologische bestrijding en het nut van insecten. Onder bezielende leiding van ir. Piet Gillissen, directeur van KIVI NIRIA, volgt een debat met de zaal of we deze biologische bestrijding meer zouden moeten gebruiken om uw appels te telen, en of u liever een blozende appel vol chemicaliën, of een biologische appel met rotte plekken eet.

Planten praten tegen luisterende lijfwachten Marcel Dicke, Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit

De vijand van mijn vijand is mijn vriend. Dat geldt niet alleen voor mensen maar ook voor planten. Planten kunnen niet weglopen van hun vijanden. Ze kunnen zich echter wel verdedigen, namelijk door de vijanden van hun vijanden in te schakelen als een soort lijfwachten. Als insecten van een plant eten, dan maakt de plant een geurmengsel dat als SOS-signaal dient. Sluipwespen en roofinsecten herkennen dat SOS-signaal en worden er door aangetrokken. Eenmaal op de plant aangekomen vallen deze lijfwachten de belagers van de plant aan en eten hen op. De plant werkt dus effectief samen met zijn lijfwachten.

Insecten spelen een belangrijke rol in de bescherming van onze voedselplanten, net als bij de bescherming van planten in de natuur. De wereld zou er niet zo groen uitzien als er geen sluipwespen en roofinsecten zouden zijn. Voor het duurzaam verbouwen van ons voedsel is het essentieel dat we het leven van deze plantenlijfwachten aangenaam maken. Binnen een plantensoort zijn er harde praters en fluisteraars. Voor een goede samenwerking van de plant met zijn lijfwachten is het zaak de harde praters te selecteren. Je zou van de verkoper dus niet alleen informatie over de opbrengst van het ras moeten hebben, maar ook of het een harder prater is.

Ziektewerend zaad veredelen Karin Posthuma, Enza Zaden Research and Development

Zaadbedrijven zijn continu bezig om gewassen in land- en tuinbouw beter geschikt te maken voor verbouw en consumptie door de mens. Er zijn allerlei kenmerken die een gewas aantrekkelijker maken voor teelt en consumptie, variërend van smaak tot het eenvoudig oogstbaar zijn van een gewas, en van aantrekkelijke vorm en kleur tot het bestand zijn tegen ziekten en plagen. Met name met het laatste aspect is de veredelaar nooit klaar, omdat er telkens weer nieuwe ziekten en plagen opduiken. Gelukkig is er in de natuur een enorme rijkdom aan variatie, waarvan de veredelaar gebruik kan maken. Met kruisen en selecteren kan een zo goed mogelijke variëteit van een gewas worden ontwikkeld. Hiervoor zijn een goed oog voor aantrekkelijke kenmerken, en gedegen onderzoek naar eigenschappen en werkingsmechanismen nodig.

Programma: 19.30u Start programma, inleiding door Piet Gillissen 19.35u Marcel Dicke â Planten praten tegen luisterende lijfwachten 20.00u Karin Posthuma â Ziektewerend zaad veredelen 20.30u Debat onder leiding van Piet Gillissen 21.00u Afsluiting debat en start borrel 22.00u Einde

Deze avond wordt georganiseerd door Technologiestichting STW in het kader van haar 25-jarig jubileum, in samenwerking met KIVI NIRIA en is de eerste in een serie van vier.

Alle bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden. Vol is vol, dus reserveer voor de zekerheid een plaatsje voor deze gratis debatavond door een mailtje te sturen aan pr@stw.nl.

Locatie: wetenschapsmuseum NEMO, Columbus foyer (2e verdieping) Tijd: maandag 22 mei van 19.30u tot 21.00u met borrel achteraf.
---

De volgende debatavonden zijn:
* Dinsdag 20 juni, 17.00-18.30u met borrel achteraf Grand cafe, The strip, High Tech Campus Eindhoven Mark van Loosdrecht (TUD) en Helle van der Roest (DHV) over de uitdagingen voor de waterzuivering van de toekomst
* Woensdag 6 september, 19.30-21.00 u met borrel achteraf Cafe Dudok, Den Haag Dave Blank (UT) en Rob Hartman (ASML) over de mogelijkheden, onmogelijkheden en (vermeende) gevaren van nanotechnologie Debatleider: Tweede Kamerlid Roland Kortenhorst
* December, Nijmegen Jaap Schouten (TUE) en Andrzej Stankiewicz (DSM) over industriële chemie en duurzame procestechnologie

Zie www.stw.nl/jubileum voor actuele informatie.

Print | Over deze site | Sitemap | Voorbehoud | Gewijzigd 10-5-2006 Nieuws uitgelicht Eerste lezingen/debatavond STW en KIVI NIRIA Appelflauwte en pratende komkommers 10 mei 2006 Kunnen we grootschalig voedsel verbouwen zonder chemische bestrijdingsmiddelen? En zijn wij consumenten te flauw als we in de winkel appels met rotte plekken laten liggen? Op 22 mei gaan in wete...