Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-243       |
|                                            |Arnhem|16 mei 2006    |
|                                            |,     |               |
LAATSTE KANS OP KOSTELOZE SANERING ASBESTWEGEN Inloopavonden in Harderwijk, Lochem en Berkelland

Op drie inloopavonden in de gemeenten Harderwijk, Lochem en Berkelland kunnen eigenaren van asbestwegen zich informeren over deelname aan de regeling sanering asbestwegen. Staatssecretaris Van Geel geeft de eigenaren nog een laatste kans om zich tussen 22 mei en 1 juli aan te melden voor kosteloze sanering.

Op de bijeenkomsten geven deskundigen van de provincie Gelderland, de betreffende gemeenten en de GGD informatie en is er ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen. In de Stadswinkel in het gemeentehuis van Harderwijk is gedurende de hele inschrijfperiode van 22 mei tot 1 juli een asbestloket geopend. Dat wordt op 22 mei door Staatssecretaris Van Geel officieel geopend (zie persbericht 'Staatssecretaris opent meldpunt asbest in Harderwijk'). De saneringsregeling staat open voor particulieren, bedrijven en instellingen uit de gemeenten Harderwijk, Lochem, Berkelland, Putten, Nunspeet, Elburg en Ermelo. Eigenaren die twijfelen of er asbest in de weg of het erf aanwezig is of hiervan een vermoeden hebben, worden ook verzocht zich aan te melden voor onderzoek. Alle opgegeven locaties worden getoetst aan de criteria van de Saneringsregeling asbestwegen. Voldoen ze hieraan dan volgt een bodemonderzoek en eventueel sanering. Het onderzoek zal plaatsvinden in 2006/2007. De daadwerkelijke sanering vindt plaats in de periode tussen 2007 en 1 januari 2010. Het Rijk betaalt het onderzoek en de eventuele sanering. Na 1 juli 2006 zal de inspectie van het Ministerie van VROM handhavend optreden op basis van het Besluit asbestwegen (Wet Milieugevaarlijke stoffen). Eigenaren die dan nog asbest in hun wegen of erven hebben zitten, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Bovendien draaien zij zelf op voor de kosten van de sanering. Deze inventarisatie van asbestwegen en -erven in de regio's rond Goor en Harderwijk is een uitbreiding van de tweede fase van de Saneringsregeling asbestwegen, die op dit moment in uitvoering is. Deze Saneringsregeling asbestwegen tweede fase wijkt op enkele punten af van de saneringsregeling eerste fase. Zo wordt in de saneringsregeling tweede fase niet alleen het asfalteren van asbesthoudende wegen vergoed, maar ook het ontgraven. Ontgraven blijkt namelijk goedkoper, duurzamer en bovendien staat het mooier in het landschap. Directe aanleiding voor de uitbreiding van de tweede fase is de uitkomst van het in november 2005 gepresenteerde onderzoek naar asbestkanker rond Goor. Uit dat onderzoek blijkt dat long- en buikvlieskanker (mesothelioom) in dat gebied onder vrouwen bijna vijf keer en bij mannen bijna twee keer vaker voorkomt dan in de rest van Nederland. In de periode 1989-2003 zijn dertig slachtoffers gevallen na blootstelling aan asbest in wegen en erven. In en om de gemeenten Harderwijk, Lochem en Berkelland is asbestafval van asbestproducent Eternit in Goor en Eternitdochter Asbestona in Harderwijk verwerkt in veel wegen en erven.

De inloopavonden zijn van 19.00-21.00 uur op de volgende locaties: 22 mei Harderwijk Stadswinkel, Gemeentehuis Harderwijk, Havendam 56; 23 mei Berkelland De Olde Mölle, Diepenheimseweg 21, Neede; 24 mei Lochem Raadskelder, Gemeentehuis Lochem, Markt 3

Eigenaren die voor sanering in aanmerking willen komen of een vermoeden hebben van asbest in hun weg, erf of pad, kunnen zich aanmelden tussen 22 mei en 1 juli 2006. Dit kan door het invullen van een aanmeldingsformulier, te verkrijgen op de inloopavonden of bij het asbestloket. Eigenaren kunnen zich ook telefonisch aanmelden bij het Landelijk Meldpunt Asbest (0800 635 32 72) of via het digitale loket van het meldpunt: www.meldasbest.nl.



Provincie Gelderland