Ingezonden persbericht


Utrecht, 17 mei 2006

Persbericht

Acteurs protesteren tegen wrede walvisjacht

Op maandag 22 mei vindt op de Dam in Amsterdam een groot walvisprotest plaats. De manifestatie wordt georganiseerd door Whalewatch, een internationale coalitie van ruim 140 dierenbeschermingsorganisaties die strijdt tegen hervatting van de commerciële walvisjacht. Bekende Nederlandse acteurs zullen op de Dam aandacht vragen voor het lot van de walvis.

Op de Dam zal een dwergvinvis van ruim 8 meter lang en 1.20 meter hoog liggen. Deze walvis vormt het middelpunt van een protest tegen de walvisjacht. Op een groot videoscherm worden beelden van de bloederige jacht getoond. Schrijfster, actrice en regisseur Karen van Holst Pellekaan, presentator, schrijver en acteur Beau van Erven Dorens en de actrices Marian Mudder, Inge Ipenburg en Ellemijn Veldhuizen van Santen zullen om 13.30 uur een speech houden. Van 14.00 tot 15.00 uur is er muziek van DJ Marcella.

Aanleiding voor het evenement op de Dam is de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), die van 16 t/m 20 juni plaatsvindt op de Caribische eilanden St. Kitts and Nevis. De vergadering markeert het 20-jarig bestaan van het verbod op de commerciële walvisjacht. Ondanks dit verbod zijn er sindsdien wereldwijd ruim 26.000 walvissen gedood. Noorwegen, Japan en IJsland hebben aangekondigd dit jaar 2000 walvissen te willen vangen.

Landen die voor de walvisjacht zijn, dreigen binnen de IWC een meerderheid te vormen. Whalewatch wil voorkomen dat tijdens de vergadering een compromis wordt gesloten dat kan leiden tot hervatting van de jacht. Nederland is een van de grootste pleitbezorgers voor zo'n compromis.

Whalewatch is voor behoud van het huidige vangstverbod en roept op een einde te maken aan alle vormen van commerciële en wetenschappelijke walvisjacht. Volgens dierenbeschermers is er geen diervriendelijke manier om midden op zee een walvis te doden.

Ook in andere landen zetten acteurs zich in voor de Whalewatch-campagne, waaronder Brian Blessed (I Claudius, Blackadder), Oscar- en Golden Globe winnaars Dame Judi Dench en Jeremy Irons, Miranda Richardson (Blackadder) en Ted Danson (Cheers).

Walvis op de Dam! Maandag 22 mei, 13.30 uur, Dam, Amsterdam.

Op dinsdagavond 23 mei om 18.25 uur herhaalt de NPS de aflevering van het Klokhuis over de walvisjacht, die Karen van Holst Pellekaan en haar team vorig jaar belangeloos hebben gemaakt. Op 23 mei beginnen ook de voorbereidende vergaderingen van de IWC.

Noot voor de redactie;