Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 102

datum: 17 mei 2006

Jubileum koningin aanleiding voor geschenk Jantje Beton

Jantje Beton Sprankelplek voor wijk De Koppel

Vanaf maandag 22 mei is er een nieuwe speel- en ontmoetingsplek aan de Meridiaan in Amersfoort. Op die dag onthult burgemeester Van Vliet-Kuiper een Jantje Beton Sprankelplek: een kunstwerk waar buurtkinderen met elkaar kunnen spelen en jongeren of volwassenen elkaar kunnen ontmoeten. Burgemeester Van Vliet-Kuiper is voorzitter van Jantje Beton. De wijk De Koppel krijgt het cadeau ter ere van het zilveren jubileum van Koningin Beatrix. De onthulling vindt plaats op 22 mei 2006 om 14.30 uur.

Jantje Beton schenkt 25 van deze Sprankelplekken aan wijken in Nederland waar mensen met verschillende nationaliteiten, culturen, religies en leeftijden wonen. Het kunstwerk is gemaakt van roestvrijstaal en bestaat uit een kroon met een aantal losse elementen: de Sprankels. Het wordt geplaatst op het grasveld tussen de Voerman en de Meridiaan. Op basisschool De Vlindervallei aan het Zuiderkruis hebben de kinderen van groep 6 en 7 tekeningen gemaakt die als decoratie op de kroon van het kunstwerk worden afgebeeld. De tekeningen hebben als thema 'Als ik koning was.' en laten zien welke toekomstdromen de kinderen hebben voor hun buurt, ons land en de wereld. Een jury heeft de mooiste tekeningen uitgezocht voor op de kroon van het kunstwerk. Na de onthulling van de Sprankelplek zullen de kinderen het 'Jantje Beton Sprankellied' zingen.

Alle leerlingen van basisschool de Vlindervallei en de omwonenden zijn uitgenodigd voor de onthulling. De leerlingen die de tekenwedstrijd hebben gewonnen geven uitleg over hun eigen kunstwerk. De directeur van Jantje Beton, Henk Kasbergen, komt speciaal voor de opening van de Sprankelplek naar Amersfoort. Kunstenaar Jos Spanbroek, die de Sprankelplek heeft ontworpen, zal ook aanwezig zijn. Op 18 mei wordt het kunstwerk al geplaatst. Op die dag zal Jos Spanbroek samen met een aantal jongeren uit de buurt, de op de grond liggende Sprankels van graffiti voorzien.

Informatie: Simone de Jong, communicatieadviseur Sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 42 69, e-mail s.dejong@amersfoort.nl.

De pers wordt van harte uitgenodigd voor de onthulling. Programma van maandag 22 mei:

14.30 uur Welkom bij Jantje Beton Sprankelplek aan de Meridiaan

Directeur H. Kasbergen van Jantje Beton draagt kunstwerk over aan gemeente 14.40 uur Onthulling kunstwerk door burgemeester Van Vliet-Kuiper 14.55 uur Kinderen van basisschool de Vlindervallei zingen het 'Jantje Beton Sprankellied' 15.00 uur Kinderen kunnen spelen bij de Sprankelplek, hapje en drankje voor genodigden

Een voorbeeld van een Sprankelplek is te vinden op: www.jantjebeton.nl

---- --