Provincie Overijssel

Saneringsregeling asbestwegen nog een keer open

Van 22 mei tot en met 30 juni 2006 hebben eigenaren (particulieren en niet-publiekrechtelijke organisaties: bedrijven, instellingen, stichtingen) van asbestwegen en -erven in de regio Hof van Twente de laatste mogelijkheid zich aan te melden voor de saneringsregeling asbestwegen. Eigenaren die twijfelen of er asbest op hun terrein aanwezig is, of hiervan een vermoeden hebben, worden ook verzocht zich aan te melden.

Alle opgegeven locaties worden getoetst aan de criteria van de Saneringsregeling asbestwegen. Voldoen ze hieraan dan worden ze door middel van bodemonderzoek onderzocht en komen ze mogelijk in aanmerking voor sanerende maatregelen. Het onderzoek zal plaatsvinden in 2006/2007. De daadwerkelijke sanering vindt plaats in de periode tussen 2007 en 1 januari 2010. Het Rijk betaalt het onderzoek en de eventuele sanering. De provincies Overijssel en Gelderland hebben een coördinerende rol.

Na 30 juni 2006 kan de inspectie van het ministerie van VROM handhavend optreden op basis van het Besluit asbestwegen (Wet Milieugevaarlijke stoffen). Eigenaren die dan nog asbest in hun wegen of erven hebben zitten, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Bovendien draaien zij zelf op voor de kosten van de sanering.

Aanvullende inventarisatie

Staatssecretaris Van Geel van VROM heeft besloten eigenaren van asbestwegen een laatste kans te geven in de vorm van een aanvullende inventarisatie. Deze inventarisatie moet alle asbesthoudende wegen en erven in de regioâs rond Goor en Harderwijk in kaart brengen. Directe aanleiding vormt de uitkomst van het in november 2005 gepresenteerde gezondheidsonderzoek in Twente. In dit onderzoek is aangetoond dat mensen zijn overleden als gevolg van blootstelling aan asbest in wegen en erven.

Inloopavonden

Op zeven plaatsen worden de komende weken inloopavonden gehouden. Tijdens deze avonden zijn deskundigen van de provincies Overijssel en Gelderland, de GGD en de betreffende gemeente aanwezig om uitleg te geven. Uiteraard is er ook ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen. De avonden vinden plaats op de volgende locaties van 19.00 â 21.00 uur:

22 mei

Gemeente Hof van Twente

De Reggehof, De Höfte 5, Goor

23 mei

Gemeente Almelo

Dorpscentrum ât Brookshoes, Pastoor Ossestraat 21, Bornerbroek

23 mei

Gemeente Berkelland

De Olde Mölle, Diepenheimseweg 21, Neede

24 mei

Gemeente Lochem

Raadskelder, Gemeentehuis Lochem, Markt 3

29 mei

Gemeente Haaksbergen

Café Restaurant ât Hoogeland, Eibergsestraat 157, Haaksbergen

30 mei

Gemeente Rijssen-Holten

Gemeentehuis Rijssen (hal), Schild1, Rijssen

31 mei

Gemeente Hengelo

ât Proggiehoes, Beckumerschoolweg 38, Beckum

Aanmelden

Eigenaren (particulieren, bedrijven, instellingen) van asbesthoudende wegen, paden en erven in Overijssel en Gelderland, die voor de saneringsregeling in aanmerking willen komen, kunnen zich aanmelden tussen 22 mei en 30 juni 2006. Dit kan door gebruik te maken van het fysieke loket asbest in het nieuwe gemeentehuis van Hof van Twente. Dit loket is geopend in de periode 22 mei tot en met 30 juni tijdens kantooruren. Verder kunnen eigenaren zich in dezelfde periode aanmelden via het Landelijk Meldpunt Asbest, telefonisch 0800-6353272 (0800-MELDASBEST) of via internet (www.meldasbest.nl). De site en het telefoonnummer kunnen ook gebruikt worden voor het verkrijgen van nadere informatie. Na 1 juli blijft het Landelijk Meldpunt Asbest open voor asbestmeldingen buiten de saneringsregeling asbestwegen.

Vorige en huidige fase

De eerste fase van de saneringsregeling is in 2003 afgerond. In deze fase zijn in totaal ruim 300 wegen en erven rond Goor en Harderwijk gesaneerd. Momenteel loopt de tweede fase van de saneringsregeling asbestwegen. In deze fase worden ruim 500 wegen en erven rond Goor en Harderwijk gesaneerd. De inventarisatie, waarvan nu sprake is, is een uitbreiding van de tweede fase van de Saneringsregeling asbestwegen. Voor de uitvoering van de tweede fase, die binnenkort van start gaat, heeft het ministerie van VROM een bedrag van 47 miljoen euro gereserveerd.