Ingezonden persbericht


PERSBERICHT/PERSUITNODIGING

Bijzondere uitwisseling

Veldhoven, 18 mei 2006

Marokkaanse verstandelijk gehandicapten op bezoek bij Nederlandse leeftijdsgenoten

Uitwisseling
Op 22 mei aanstaande komen 9 verstandelijk gehandicapten met begeleiders en bestuur van association Hanane vanuit Marokko naar Nederland. Deze Marokkaanse verstandelijk gehandicapten zullen hier in het kader van het project 'Sport zonder Grenzen' een week doorbrengen met Nederlandse leeftijdsgenoten.

Naast de Efteling en Amsterdam zal de delegatie diverse dagbestedingprojecten en de 'omgekeerde integratie' op de Severinus in Veldhoven bezoeken. Ook zullen ze met een groep van 'De kleine Johannes' (DKJ) uit Amsterdam een fantastische dag beleven.

De daadwerkelijke uitwisseling vindt plaats op bestuurlijk niveau. DKJ en Association Hanane kunnen op kennisgebied veel van elkaar leren. De Marokkaanse stichting op het gebied van zorg, de Nederlandse stichting op het gebied van cultuur en gedragingen.

Bijzonder jaar

Het jaar 2005 was een bijzonder jaar, omdat de VN het jaar 2005 hebben uitgeroepen tot 'Internationaal jaar voor Sport en Lichamelijke Opvoeding' (www.vnjaarsport.nl). Daarnaast stond het jaar 2005 in het teken van de viering van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Marokko en stond sport centraal in Rotterdam Sportstad 2005. De Stichting MaroquiStars heeft dit jaar niet zomaar aan zich voorbij laten gaan en heeft het project Sport zonder Grenzen geïnitieerd.

Sport zonder Grenzen
Sport zonder Grenzen is een project waarin prominent aandacht wordt besteed aan sport voor jongeren en verstandelijk gehandicapten met verschillende sociaal culturele achtergronden, waarbij integratie, educatie en uitwisseling centraal staan. Het uiteindelijke doel van het project Sport zonder Grenzen is om binnen deze samenwerking een brug te bouwen tussen de verschillende groepen. Dit moet leiden tot meer begrip en integratie.

Het project Sport zonder Grenzen bestaat uit drie onderdelen:
. Het organiseren van een uitwisseling tussen Marokkaanse en Nederlandse gehandicapten en hun begeleiders. 22 - 26 mei 2006
. Het organiseren van een benefietwedstrijd tussen Sparta Rotterdam en de MarocProfs (Nederlands Marokkaanse profvoetballers). Deze wedstrijd is op 11 november 2005 gespeeld.
. Het organiseren van een Sportdag in Rotterdam voor jongeren van het Voortgezet Onderwijs en voor Nederlandse en Marokkaanse gehandicapten onder leiding van Marokkaanse en Nederlandse topsporters, mentoren uit het Rotterdamse bedrijfsleven en deskundigen. Deze sportdag heeft op 28 september 2005 plaatsgevonden.

Nelleke Bakkeren-Voogt, directeur van de Stichting Kinderpostzegels Nederland: "Wij vinden dat alle kinderen recht hebben op persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing. Voor jonge Marokkaanse Nederlanders is dat niet zo vanzelfsprekend. Dit geldt al helemaal als ze verstandelijk gehandicapt zijn. Deze kinderen hebben immers te maken met een dubbel integratieprobleem, door hun afkomst én hun handicap. Het project Sport zonder grenzen leert verschillende groepen kinderen en jongeren spelenderwijs om samen te werken. Dit verkleint de afstand tussen de groepen en leidt tot meer wederzijds begrip en integratie. Niet voor niets geeft Kinderpostzegels financiële steun aan dit soort bijzondere initiatieven."

Stichting MaroquiStars

Stichting MaroquiStars is een (vrijwilligers-) organisatie die eind 2003 is opgericht op initiatief van profvoetballer Mohammed Allach. Het unieke aan deze stichting is dat zij uitgaan van de kracht van Marokkaanse en Nederlandse 'rolmodellen' als overdragers van normen en waarden. Deze rolmodellen kunnen eveneens het imago en de beeldvorming van Marokkanen in Nederland verbeteren. De kernactiviteit van de stichting is dan ook: het activeren en mobiliseren van bekende al of niet prominente Marokkaanse en Nederlandse professionals in te zetten voor allerlei sociaal maatschappelijke projecten. De stichting beschouwt daarbij het stimuleren van dialoog, begrip en samenwerking tussen personen met verschillende achtergronden en levensvisies als één van de uitgangspunten.