Titel:

Onderzoek naar raakvlak filantropie en ondernemen

UNIVERSITEIT NYENRODE
Rubriek: Economie
Datum en tijd: 22-05-2006 09:38

Leerstoel Social Venturing & Entrepreneurship ingesteld

Nyenrode onderzoekt nieuw fenomeen tussen filantropie en entrepreneurship

Breukelen, 22 mei 2006 - Van microkredieten tot nieuwe vormen van investeren in maatschappelijke projecten met een sterk innovatief karakter; particulieren en bedrijven zijn op zoek naar nieuwe vormen van ondernemen met een meerwaarde voor de samenleving. Internationaal ontwikkelen zich succesvolle nieuwe vormen van maatschappelijk ondernemen, waarbij de zelfredzaamheid van betrokkenen en een meetbaar sociaal rendement centraal staan. De Nyenrode Business Universiteit heeft met het oog op die ontwikkeling prof.dr.ir. Gert van Dijk benoemd op de leerstoel Social Venturing & Entrepreneurship. Van Dijk was reeds aan Nyenrode verbonden en is tevens hoogleraar aan Wageningen Universiteit. De leerstoel is verbonden aan het Netherlands Institute for Social Venturing & Entrepreneurship(NSVE).

Aan de wieg van de leerstoel en het instituut staan een drietal private social venturing fondsen: de Noaber Foundation, De Hoge Dennen en het Entrepreneurs Fund en Bank Insinger de Beaufort met maatschappelijk initiëringsbedrijf Tendris. Het instituut is ondergebracht bij het Nyenrode Center for Entrepreneurship en werkt waar mogelijk samen met Nyenrode's Center for Sustainability en het eveneens aan Nyenrode gevestigde European Institute for Business Ethics. De universiteit heeft voor het thema social venturing ir. Henk Kievit aangetrokken als research associate. Zie voor meer informatie:
http://www.nyenrode.nl/socialventuring.

Bert de Groot, Dean van Nyenrode: 'Nyenrode neemt hiermee weer een vooruitstrevend initiatief. Hoe onderneem je optimaal en innovatief met een duidelijk meetbaar maatschappelijk rendement? Dat is de vraag die hier centraal staat. Schumpeter gaf het al aan: ondernemers die met innovatie en nieuwe producten aan de slag gaan, stimuleren onderneming en economie. In deze leerstoel wordt dit nog eens gecombineerd met maatschappelijk ondernemen. Gert van Dijk geldt binnen Nederland als toonaangevend op het terrein van samenwerking op ondernemingsniveau en is daarmee de ideale persoon om onderzoek en onderwijs van social venturing verder te ontwikkelen.'

Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op ondernemerschap in een internationale omgeving. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde en accountancy. Het Master of Science in Management programma van Nyenrode werd in 2005 uitgeroepen tot beste master van Nederland. Studenten in dit programma hebben volgens onderzoek van het tijdschrift Nobiles in 2006 het hoogste EQ van de Nederlandse universitaire studenten. Daarnaast ontwikkelt Nyenrode executive programma's voor ambitieuze MKB ondernemingen en de top van het Nederlands bedrijfsleven. Het bedrijfsleven en alumni hebben ter gelegenheid van 60 jaar Nyenrode bijgedragen aan 60 beurzen voor 60 nieuwe Nyenrode-studenten. Voor Nederlandse begrippen een meer dan uniek aantal.

Kijk voor meer evenementen op www.nyenrode.nl


- EINDE BERICHT -

Noot voor de redactie (