Positie starters sterker; salarisgroei nog beperkt

Hay group

Zeist, maandag 22 mei 2006. Starters op de arbeidsmarkt krijgen weer meer te vertellen. De eerste tekenen van schaarste worden zichtbaar. Startsalarissen van academici zijn afgelopen jaar echter nauwelijks toegenomen. Bij HBO-ers was zelfs sprake van een daling. De vooruitzichten voor komend jaar bieden een voorzichtig positiever beeld. Dit en meer blijkt uit de Hay Group Salaris Update 2006.

Zeventig procent van de 71 ondervraagde bedrijven geeft aan weer schaarste te ondervinden onder zowel startende academici als HBO-ers. De grootste schaarste geldt voor financieel en administratief personeel, voor ICT, techniek en engineering. Voorts ervaren met name adviesbedrijven een tekort aan academici en bij salesfuncties is er juist sprake van een tekort aan HBO-ers.

Beneden niveau
Opvallend is dat bijna de helft van de respondenten aangeeft met het zogenaamde 'verdringingseffect' te maken te hebben. Dat wil zeggen dat relatief veel mensen beneden hun niveau aan het werk zijn. In 2004 was hier veel minder sprake van. 'Dit is opmerkelijk, omdat de kaarten van starters in een krappe arbeidsmarkt doorgaans veel beter zijn. Het verschil is te verklaren vanuit die branches waarin nauwelijks sprake van schaarste is. Dat geldt bijvoorbeeld voor functies in de productie en voor marketing en juridische banen. Als daar door een overschot aan mensen relatief veel werknemers beneden hun niveau werken, heeft dat natuurlijk invloed op het gemiddelde,' aldus Linda van Donk, Reward Analyst bij Hay Group. 'Daarnaast is er sprake van een vertragend effect. Vraag en aanbod moeten elkaar opnieuw vinden in een aantrekkende arbeidsmarkt.' High potentials
94% van de starters werkt fulltime. Dat is ook een aanrader, want getalenteerde, hard werkende starters verdienen aanzienlijk meer en maken grotere salarissprongen dan de 'reguliere starters'. Het salaris, dat bestaat uit het bruto maandsalaris vermeerderd met vakantietoeslag en een eventuele vaste dertiende maand, ligt bij de zogenaamde 'high potentials' 5% tot wel 18% hoger dan bij de 'reguliere starters'. Het gemiddelde startsalaris bij de onderzochte bedrijven lag in 2005 op 27.520 euro voor HBO-ers en op 30.050 euro voor academici. Bij de laatste groep is het startsalaris echter vrijwel gelijk aan 2004. Het startsalaris van HBO-ers is zelfs afgenomen met 1,7%.

Variabel salaris wordt verreweg het meest gekoppeld aan de prestaties van werknemers. Daarna komt winstdeling voor en/of een zogenoemde 'discretionaire bonus'. Bij dergelijke bonussen zijn de toekenningscriteria onduidelijk. Ongeveer 15% van de ondervraagde bedrijven geeft geen enkele vorm van variabel loon. Als er wel sprake is van variabel loon, dan is dit gemiddeld zo'n 4,4% tot 4,9% van het vaste salaris, voor respectievelijk HBO-ers en academici.

Over het onderzoek
Hay Group Reward Information Services onderzoekt jaarlijks het Nederlandse beloningsbeleid en de beloningspraktijk van haar klanten. In 2005 namen er 71 bedrijven aan het onderzoek deel. Het gaat met name om middelgrote en grote bedrijven.

Hay Group
Hay Group is al 60 jaar een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van organisatie, leiderschap en beloning. Met ruim 2000 mensen, verdeeld over 82 kantoren in 48 landen, werkt Hay Group voor meer dan 7000 klanten. Zie ook www.haygroup.nl.

=====================23)

24)