AutoRai

Hirvonen met Ford Focus tweede in WK Rally op Sardinië

(5/22/2006)
BP-Ford World Rally Team rijder Mikko Hirvonen heeft zijn beste resultaat ooit in het WK Rally gescoord door dit weekend met zijn Ford Focus RS World Rally Car als tweede te eindigen in de Rally dâItalia Sardegna. De rally op het prachtige Italiaanse eiland was de zevende rally uit het FIA World Rally Championship.
Door dit resultaat klom de 25-jarige Hirvonen op naar de zesde plaats in het rijderskampioenschap, terwijl BP-Ford haar greep op de tweede plaats in het merkenkampioenschap verder verstevigde. Teamgenoot Marcus Grönholm moest op de tweede dag opgeven, terwijl de Fin de eerste plaats stevig in handen had. Een rotssteen had de olieleiding beschadigd, waardoor alle olie uit de motor weg was gelopen. Hij blijft echter tweede in het rijderskampioenschap.

Zinderende temperaturen op het noordelijke deel van het eiland, die zelfs in de schaduw opliepen naar 34ºC, en grote stofwolken kenmerkten dit driedaagse evenement. De deelnemers moesten 344,94 wedstrijdkilometers afleggen over uitsluitend onverharde wegen, die varieerden van glad tot rotsachtig. Van de 79 gestarte equipes hebben slechts 28 teams de volledige route afgelegd.

De laatste dag, met zes klassementsproeven ten noorden van Olbia, vergde nog het uiterste van mens en machine. De proeven, met een totale lengte van 77,94 kilometer, moesten worden gereden zonder dat er geserviced mocht worden. Hirvonen ging de dag van start met een voorsprong van 39,0 seconden op de nummer drie, Dani Sordo. Hij besloot om zo voorzichtig mogelijk te koersen, omdat het nagenoeg onmogelijk was de leider in de rangschikking te passeren. Desondanks draaide Hirvonen tweemaal de één na snelste tijd en vergrootte hij zijn voorsprong op de Spanjaard tot 46,3 seconden.

âEindelijk is het mij dit weekend een keer gelukt en het geeft een fantastisch gevoel om tweede te worden in een WK rally,â verklaarde Hirvonen. âIk moet nu nog een trapje hoger op het podium voor de eerste plek. Het was een lang en zwaar weekend en ik was de hele dag zenuwachtig en bang dat er iets onverwachts zou gebeuren. Ik had gisteren een narrow escape toen ik even van de weg raakte. De wegen waren slechter dan tijdens de training, maar de proeven waren heel leuk om te rijden. Sardinië is voor mij een goed eiland en met een goede geschiedenis voor Finnen. Meer dan iets anders heb ik dit weekend geleerd hoe in deze omstandigheden te rijden zonder risico te nemen en om toch goed te scoren.â

BP-Ford team directeur Malcolm Wilson was opgetogen met de prestaties van zowel Hirvonen als van de Focus RS. âMarcus won vijf van de zeven proeven voor zijn uitvallen, waarmee het potentieel van de auto overduidelijk is aangetoond. Mikko leverde een prima prestatie. Niemand kan klagen wanneer je achter Loeb als tweede finisht. Mikko wordt iedere rally beter en ik heb dan ook hoge verwachtingen voor het verdere verloop van het seizoen, want ook ons team wordt almaar beter,â aldus Wilson.

Jost Capito, directeur van Ford TeamRS: âIk ben heel blij voor Mikko met zijn beste resultaat ooit. Het uitvallen van Marcus was teleurstellend, maar zijn prestaties in de nieuwe Ford Focus RS WRC geven ons veel hoop voor de komende evenementen.â

Volgende ronde
De eerste helft van het seizoen wordt volgende maand afgesloten met weer een rally in warm weer en met slechte wegen. De Acropolis Rally, van 1-4 juni in Griekenland, is gestationeerd in het Olympisch stadion van Athene en zal voor het eerst in jaren gebruik maken van volledig nieuwe klassementsproeven.

BedrijfsautoRAI.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster