Gemeente Doesburg


week 21-2006

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 24 mei 2006, week 21.

BESTUURSVERGADERINGEN

Raadsvergadering
De gemeenteraad van Doesburg vergadert op woensdag 24 mei a.s. in de raadzaal van het stadhuis.
De agenda ziet er als volgt uit:

1. Opening en mededelingen en vaststellen definitieve agenda
2. Vaststellen van de besluitenlijst van de vergadering van 27 april 2006

3. Ingekomen stukken

4. Vestiging Wet voorkeursrecht gemeenten op diverse percelen in Beinum-West

5. Vaststellen herziene beleid groenuitgifte
6. Vaststellen geurbeleid gemeente Doesburg
7. Beschikbaarstellen krediet voor aanschaf opnameapparatuur in de raadzaal

8. Rondvraag raadsleden

De vergadering begint om 19.30 uur en is openbaar. Voor nadere inlichtingen: W. Stoppels, 481320.

Overige mededelingen:
Op maandag 1 mei jl. is er een informatieavond gehouden in De Waag over de vestiging van het voorkeursrecht op diverse percelen in Beinum-West. Het verslag van deze bijeenkomst kunt u vinden op de website van de gemeente: www.doesburg.nl

Collegebesluiten
In zijn vergadering van 16 mei jl. heeft het college van burgemeester en wethouders onder meer de volgende besluiten genomen of zaken besproken:

* Een uitgebreide bespreking is gewijd aan de stand van zaken bij de voorbereidingen op de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Hierbij vindt o.a. nauwe samenwerking plaats met de gemeente Rheden.
Daarnaast zal de verdere communicatie en informatieverstrekking richting diverse betrokken organisaties en instellingen speciale aandacht krijgen. Over enkele weken zal het college verder spreken over de WMO en de uitwerking daarvan voor Doesburg.
* Het college wil graag in overleg met het bestuur van het Buurtschap Noord Oost bezien op welke wijze de inrichting van de binnenring van de rotonde bij de Kraakselaan kan worden verbeterd. Het bestuur van het BNO heeft op verzoek van het college een aantal suggesties gedaan, waarover nog nader gesproken zal worden.
* Voorbereidingen zijn gaande om te komen tot een nieuwe aanbesteding in 2007 voor groenonderhoud in Doesburg. Als onderdeel van die voorbereidingen moeten de areaalgegevens worden geactualiseerd en moeten nieuwe bestekken worden opgesteld. Het college heeft ermee ingestemd om voor deze werkzaamheden een gespecialiseerd bureau in te schakelen.

* De Stichting Overdekt Zwembad Doesburg heeft een gewijzigde begroting 2006 aangeboden. Het college heeft ingestemd met die begroting en zal deze aan de gemeenteraad voorleggen ter goedkeuring.

BOUWEN EN WONEN

Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om bouwvergunning zijn ontvangen op:
* 11-5-2006, Koepoortwal 13: plaatsen van een blokhut.
* 15-5-2006, Barend Ubbinkweg 9: wijzigen van een rijksmonument (wijzigingsvergunning).

* 16-5-2006, Boekholtstraat 11: wijzigen van een rijksmonument en het bouwen van een serre.

Aanvraag terrasvergunningen
De volgende aanvragen om terrasvergunning zijn ontvangen op:
* 11-5-2006, Meipoortstraat 20: plaatsen van 4 tafels en 16 stoelen.
* 16-5-2006, Meipoortstraat 8: vergroten van het terras gedurende de afsluiting van de binnenstad.

* 16-5-2006, Meipoortstraat 11: plaatsen van een terras voor het pand.

Aanvraag gebruiksvergunningen
De volgende aanvragen om gebruiksvergunning zijn ontvangen op:
* 20 -04-2006, Kerkstraat 2: in gebruik hebben van een woongebouw met kamerverhuur.

* 4-05-2006, Eekstraat 15 : in gebruik hebben van een horecabedrijf.
* 10-05-2006, Markt 13: in gebruik hebben van een horecabedrijf.

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen vergunning verleend op:

* 11-5-2006, Verhuellweg 9: plaatsen van een reclame constructie.
* 18-5-2006, Eekstraat 15: plaatsen van 6 kleine overkappingen.
* 18-5-2006, Hermaat 59: plaatsen van een berging.

Vrijstelling voorschriften bestemmingsplan en verleende bouwvergunning ex. Artikel 19 lid 2 WRO
Burgemeester en wethouders hebben voor het volgende bouwplan vrijstelling verleend van de voorschriften van het bestemmingsplan en bouwvergunning verleend op:

* 15-5-2006, Grietstraat 6: oprichten van een woning.

Verleende reclamevergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende reclame-uitingen vergunning verleend op:

* 17-5-2006, Meipoortstraat 3: aanbrengen van reclame-uitingen.

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstand (subcommissie) te Doesburg
De eerstvolgende zitting van de rayonarchitect van de Welstandscommissie is gepland op maandag 29 mei 2006 vanaf 14.30 uur in het stadhuis van Doesburg. Tijdens deze openbare zitting zullen de nieuw ontvangen bouwplannen en andere verzoeken aan de rayonarchitect van de Welstandscommissie worden voorgelegd.
De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

OVERIGE VERGUNNINGEN

Aan de Gelderse Wandelsport Bond is onder voorwaarden vergunning verleend voor de organisatie van de Avondwandelvierdaagse in Doesburg van dinsdag 13 juni 2006 tot en met vrijdag 16 juni 2006.

Aan MDS Buitenreclame uit Tilburg is onder voorwaarden vergunning verleend voor het plaatsen van aankondigingsborden in de periode van maandag 29 mei 2006 tot en met zondag 11 juni 2006 ten behoeve van het Concours Hippique in De Steeg.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (tel. 0313 481 324).

OVERIGE MEDEDELINGEN

Sluiting gemeentelijke diensten
In verband met Hemelvaartsdag is het stadhuis op donderdag 25 en vrijdag 26 mei 2006 gesloten.
De Stadswerf is gesloten op donderdag 25 mei, vrijdag 26 mei en zaterdag 27 mei 2006.

Vakantieplannen ? Kijk uw papieren na !
In verband met het naderende vakantieseizoen is het nuttig om de geldigheid van uw reisdocument of rijbewijs te controleren zodat u straks probleemloos op vakantie kunt gaan. De verstrekking van reisdocumenten en rijbewijzen is aan een aantal strikte regels gebonden. Om te zorgen dat een aanvraag voor een nieuw reisdocument in één keer ingenomen kan worden vragen wij u om speciale aandacht voor de volgende punten, hieronder volgt de top 5 van problemen die zich voor doen bij het aanvragen van een nieuw reisdocument:
1. Zorgt u ervoor dat de pasfoto aan de wettelijke eisen voldoet. (*)
2. Kinderen die bijgeschreven moeten worden (t/m 15 jaar) dienen mee te komen bij de aanvraag voor dit paspoort.
3. Van de kinderen dient eveneens een goede pasfoto (kleur of zwart wit) te worden overlegd die voldoet aan de wettelijke eisen. (*)
4. Er dient altijd schriftelijke, verifieerbare toestemming van de andere gezaghouder te zijn in het geval een kind moet worden bijgeschreven. Indien deze gezaghouder niet zelf meekomt dan dient behalve deze verklaring ook een legitimatiebewijs van deze persoon overlegd te worden.

5. Alle reisdocumenten (ook de verlopen !) en bijschrijvingen die nog in het bezit zijn van de aanvrager of kinderen die bijgeschreven moeten worden dienen overlegd te worden. Kan dit niet dan moet een procesverbaal overlegd worden en kan de leveringstermijn van het nieuwe document aanmerkelijk verlengd worden.

(*) Foto s
De huidige eisen: een goed gelijkende, recente pasfoto van 35 x 45 mm (afmetingen); hoofd recht van voren, tegen een lichte contrastrijke achtergrond. Afmetingen hoofd ca. 2 cm (horizontaal). Het gelaat mag niet bedekt zijn (ook niet met een donkere zonnebril) tenzij hier een medische of andere zwaarwegende reden voor is. De ogen dienen ook dan zichtbaar te blijven. Digitale reproducties en eerder gebruikte fotos worden niet geaccepteerd. De meeste schoolfotos voldoen helaas niet aan deze eisen leert de ervaring. Deze eisen gelden ook voor fotos op het rijbewijs.
Met de invoering van het nieuwe reisdocument met biometrische kenmerken zullen deze eisen nog aangescherpt worden. Wij zullen u hierover t.z.t. berichten.

Aandachtspunten rijbewijzen:
Rijbewijzen
Indien men de leeftijd van 70 heeft bereikt en het rijbewijs moet vernieuwen dan dient men vooraf gekeurd te worden. Houdt er rekening mee dat deze procedure wel 2 ½ maand kan duren, komt u dus vroegtijdig.

Groot rijbewijs (C of D)
Helaas is vaak nog steeds niet bekend dat indien men over een rijbewijs beschikt met daarop de categorie C(E) en/of D(E) en men dit document wil verlengen men vooraf een medische keuring bij een arbo-gecertificeerde arts moet ondergaan. (N.B. Hiermee wordt niet de keuring bedoeld die men beroepsmatig moet ondergaan indien men in de transportsector werkzaam is !) Speciale keuringsformulieren zijn verkrijgbaar bij het Publieksbureau. Na keuring door een arbo-arts moet u de formuleren naar het CBR sturen, na enige tijd ontvangt u uw medische verklaring. Deze procedure kan al gauw twee maanden in beslag nemen, houdt hier rekening mee indien de geldigheid van uw rijbewijs binnenkort afloopt.

Neemt u bij vragen gerust contact op met het Publieksbureau, tel.0313-481390. Ook kunt u informatie verkrijgen op onze website www.doesburg.nl.

Vanaf 25 november 2005 kunnen inwoners van onze gemeente die te maken hebben met huiselijk geweld het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) bellen (tel. 0900-6600066). Slachtoffers, daders, omstanders en professionals kunnen er terecht voor vragen, informatie advies en doorverwijzing. Om het advies- en steunpunt onder de aandacht te brengen, is door 19 gemeenten in Midden- en Oost Gelderland een gezamenlijke campagne opgezet. Ook huisartsen, zorgverleners etc. kunnen een bijdrage leveren aan de bekendheid van het ASHG en dus de strijd tegen huiselijk geweld. Hoe? Door de campagnematerialen zó te plaatsen dat iedereen ze kan zien of meenemen.

Bijna de helft van de Nederlanders is slachtoffer, of slachtoffer geweest, van huiselijk geweld. Deze vorm van geweld is dan ook de meest voorkomende in onze samenleving. Negentien gemeenten in Oost- en Midden Gelderland werken samen om de hulpverlening te verbeteren. Zij willen daders sneller straffen. En zij maken duidelijk dat hulp dichterbij is dan je denkt. Met het nieuwe Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) verlagen zij de drempel om hulp te zoeken. De gemeenten sporen hun burgers aan om in een vroeg stadium te bellen. Want hoe sneller zij hulp zoeken, hoe beperkter de schade is voor alle betrokkenen.

Het ASHG is een vraagbaak voor iedereen. Het geeft informatie en advies, verwijst door en werkt samen met alle hulpinstellingen.

Het ASHG moet natuurlijk wel bekendheid krijgen onder de bevolking. Huiselijk geweld komt namelijk overal voor, dus ook in Doesburg. Als burgemeester vraag ik u om deze vorm van geweld een halt toe te roepen. En zo lang dat doel nog niet is bereikt: laten we de betrokkenen zo goed mogelijk op weg helpen naar een leven zonder geweld.

Foldermateriaal over deze actie is bij de informatiebalie van ons stadhuis verkrijgbaar.

H.G. Overweg,

burgemeester van Doesburg