Gemeente Amsterdam



Nederlands Elftal één van de favorieten bij Amsterdammers

22 mei 2006

O+S

Op 9 juni begint het WK-voetbal in Duitsland. Brazilië maakt volgens de Amsterdammers de meeste kans om wereldkampioen te worden. Het vertrouwen in het Nederlands Elftal is groot: na Brazilië wordt Nederland het vaakst genoemd als kanshebber voor de wereldtitel. Oudere inwoners geven Nederland een grotere kans om de titel te pakken dan jongeren.

Nederlands Elftal één van de favorieten (13 Kb) Dit blijkt uit een telefonische peiling die O+S in opdracht van AT5 op 17 mei 2006 heeft uitgevoerd onder 343 Amsterdammers. Bijna een derde van de Amsterdammers zegt zoveel mogelijk wedstrijden te gaan kijken (29%), 35% wil alle wedstrijden van het Nederlands Elftal bekijken en 9% zegt alle wedstrijden te zullen gaan kijken. Twee van iedere tien Amsterdammers laten het WK geheel aan zich voorbij gaan. Het WK is daarmee populairder dan het EK dat twee jaar geleden in Portugal werd gehouden. Toen zeiden drie van iedere tien Amsterdammers niet te gaan kijken.

De meeste Amsterdammers kijken thuis

Thuis of bij vrienden kijken blijft onder Amsterdammers het meest favoriet: 57% kijkt het liefst alleen thuis naar de wedstrijden en 47% kijkt met of bij vrienden thuis. Een klein deel van de Amsterdammers zoekt een kroeg op (13%). Vooral jongere kijkers (16-34 jaar) zeggen naar de kroeg te gaan, oudere Amsterdammers doen dit veel minder.

Thuis kijken op een groot scherm is voor de Amsterdammers niet echt interessant: vrijwel niemand heeft een nieuwe TV of beamer aangeschaft voor het WK.

Het oranje gevoel

Een kwart van de kijkers draagt tijdens de wedstrijden van `onze jongens' oranje of rood-wit-blauwe kleding en 15% woont in een straat of buurt waar men tijdens het WK versiering zal ophangen. Het eigen huis versieren doet men echter wat minder (7%).

Dat het WK populair is blijkt ook wel uit het feit dat 15% aangeeft speciaal vrij te zullen nemen als het Nederlands Elftal moet spelen onder werktijd. Mannen zijn dit wat vaker van plan dan vrouwen.

Verwachtingen hoger dan tijdens EK

Tweederde van de Amsterdammers denkt dat het Nederlands Elftal minimaal de kwartfinales zal bereiken. De overige Amsterdammers denken dat Nederland in de voorronde wordt uitgeschakeld (12%) of durven geen voorspelling te doen (20%).

In totaal denkt 8% dat Nederland het WK zal winnen, dit is meer dan twee jaar geleden toen 5% overtuigd was dat Nederland Europees Kampioen zou worden.

Hoe ver denkt u dat Nederland komt? 2004 en 2006 (procenten)

Hoe ver denkt u dat Nederland komt? 2004 en 2006 (procenten) (2 Kb)

Nederland-Duitsland: de droomfinale

Op de vraag welke twee landen de finale zullen gaan spelen worden Brazilië en Duitsland het meest genoemd. Maar bij de vraag welk land het WK zal gaan winnen komt het chauvinisme meer naar voren en wordt, naast de favoriet Brazilië, ook Nederland genoemd als mogelijke wereldkampioen. Andere kanshebbers zijn volgens de Amsterdammers Duitsland en Argentinië. Het zijn vooral mannen en jongeren (16-34 jaar) die de kansen van Brazilië hoog inschatten.

Mocht Nederland in de finale komen te staan, dan zien we het liefst Duitsland als tegenstander, gevolgd door Brazilië. Twee jaar geleden schatten de Amsterdammers de kansen van Nederland veel minder goed in: Nederland kwam toen niet verder dan een achtste plaats in het rijtje landen dat de finale zou halen.

Huntelaar had er bij moeten zijn

Ruud van Nistelrooy is de favoriete speler van veel Amsterdammers. Ook doelman Van der Sar is populair, en Rafael van der Vaart staat op de derde plaats. Opmerkelijk is dat Klaas Jan Huntelaar, ondanks het feit dat hij niet geselecteerd is voor het Nederlands Elftal, in de top vijf staat van meest favoriete spelers. De helft van de Amsterdammers vindt dan ook dat Huntelaar wel bij de WK selectie had moeten zitten.

Ook zonder Huntelaar hebben `we' een goede selectie, dat blijkt eens te meer uit het feit dat 71% van de Amsterdammers geen spelers kan noemen die coach Marco van Basten zeker niet op moet stellen. De speler die in dit verband het meest genoemd wordt is Jan Vennegoor of Hesselink. Opvallend is dat ook Van Nistelrooy wordt genoemd.

Welk land gaat het WK winnen? (procenten)

Welk land gaat het WK winnen? (procenten) (4 Kb)

Regels niet goed bekend

Tijdens het WK heeft de gemeente Amsterdam enkele regels opgesteld, die onder andere betrekking hebben op de horeca. Het merendeel van de Amsterdammers zegt niet op de hoogte te zijn van deze regels (83%). Eén van de regels is dat kroegen geen buitentaps mogen hebben. De meningen hierover zijn verdeeld: 49% vindt dit goed, 40% vindt dit een slecht idee. Het is ook verboden om buiten op schermen naar de wedstrijden kijken. Dit stuit meer Amsterdammers tegen de borst: 69% vindt dit slecht. Dat er straatfeesten mogen worden georganiseerd als daar vooraf een vergunning voor is aangevraagd is bij minder dan de helft van de Amsterdammers bekend (43%).

Tot slot is een overgrote meerderheid van mening dat de gemeente Amsterdam het Nederlands Elftal als ze wereldkampioen worden zeker een rondvaarttocht op de grachten aan moet bieden (83%).

Wat vindt u van de volgende regels? (procenten)

Wat vindt u van de volgende regels? (procenten) (1 Kb)