Gemeente Nieuwegein

Architect openbare ruimte nieuwe Binnenstad bekend

Het toonaangevende bureau B+B Stedenbouw en Landschapsarchitectuur uit Amsterdam gaat de openbare ruimte in de nieuwe Binnenstad ontwerpen. Dit is het resultaat van de selectieprocedure die op 14 april jongstleden is afgerond. Op 9 mei heeft het college kennisgenomen van de geselecteerde partij. Op basis van de ontwerpopgave en het Beeldkwaliteitplan Binnenstad gaat bureau B+B nu het inrichtingsplan openbare ruimte maken. Wethouder Bert Lubbinge: "Het bureau B+B heeft nu eerst ideeën en aandachtspunten van inwoners en gebruikers nodig om er onze levendige en sfeervolle Binnenstad van te kunnen maken. Nog voor de zomervakantie gaan wij met u in gesprek over wat ú belangrijk vindt in de nieuw te ontwerpen openbare ruimte. Let op de aankondigingen!"

Praat mee over de openbare ruimte
De nieuwe Binnenstad wordt een sfeervolle, levendige Binnenstad... maar alleen als mensen er graag wonen, ondernemers er succesvol ondernemen en de bezoekers er graag, vaak en langer komen. Daarom is de inbreng van inwoners en andere gebruikers belangrijk vóórdat de ontwerpers van B+B daadwerkelijk aan de slag gaan. Later, wanneer de eerste ontwerpen worden gepresenteerd, wordt stilgestaan bij de aanbevelingen uit de stad en op welke wijze daar mee omgegaan is.

Uiteraard liggen een aantal zaken al vast. Denk alleen al aan de financiële en technische randvoorwaarden. Maar wanneer er ideeën komen die de nieuwe Binnenstad echt beter maken, dan willen we serieus bekijken of die overgenomen kunnen worden. De inwoners van Nieuwegein worden binnenkort via de gemeentepagina in de Molenkruier geïnformeerd over hoe ze kunnen meepraten.

Inrichten van de openbare ruimte
De inrichting van de openbare ruimte bepaalt in hoge mate het beeld en de sfeer van de nieuwe Binnenstad. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over hoe er wordt omgegaan met niveauverschillen (gebruik van trappen, hellingen, liften), groen in de openbare ruimte, de inrichting van straten, pleinen en de winkelloop. Daarnaast worden keuzen gemaakt over het gebruik van materialen: van bestrating en verlichting tot bankjes en afvalbakken.

Het ontwerp voor de openbare ruimte wordt gekoppeld aan de bouwfasering van de nieuwe Binnenstad. Dat betekent dat wordt begonnen met het ontwerp voor het oosten van de Binnenstad (fase 1). Dat is van belang omdat er dan bij het ontwerpen van de gebouwen rekening kan worden gehouden met afstemming op de openbare ruimte en vice versa. Het ontwerp voor midden en west (fase 2 en 3) komt daarna.

Lees voor meer informatie het persbericht.
De website van bureau B+B is www.bplusb.nl.


-22 mei 2006-