Ministerie van Defensie

22-05-2006 11:12

Joint caribbean lion raakt op stoom

Foto: Ruud Mol, AVDD - Hr.Ms. De Ruyter loopt Willemstad binnen onder het afgeven van saluutschoten.
Joint Caribbean Lion, een internationale oefening in het Caribische gebied onder Nederlands bevel, begint op stoom te raken. Het gros van de deelnemende schepen is inmiddels gearriveerd en ook het materieel bevindt zich al ter plekke.

Afgelopen donderdag (18 mei) en vrijdag liepen de onderzeeboot Hr.Ms. Zeeleeuw, het M-fregat Hr.Ms. Van Nes en het bevoorradingsschip Hr.Ms. Zuiderkruis de haven van Willemstad binnen.

Zaterdag 20 mei werden zij gevolgd door het Luchtverdedigings- en commandofregat Hr.Ms. De Ruyter en het Belgische fregat Westdiep. Vandaag komt het Amerikaanse amfibische aanvalsschip USS Bataan aan bij Curaçao en morgen meert de Franse Francis Garnier af in Willemstad.

Inmiddels hebben containerschepen een grote hoeveelheid materieel afgeleverd voor Joint Caribbean Lion. Dit bestaat onder meer uit tanks, rupsvoertuigen, jeeps en vrachtwagens. Achter elkaar opgesteld zou het een lengte van in totaal 3,2 km hebben.

Joint Caribbean Lion is een oefening waarbij Nederland in een internationale omgeving met alle krijgsmachtdelen vanuit zee landoperaties uitvoert. Hiermee wordt het expeditionaire vermogen, ofwel het opereren ver van de thuisbasis, getest.

De oefening duurt van 23 mei tot 14 juni. Er doen ongeveer 4000 personen aan mee. Naast Nederland nemen deel: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, België en Venezuela. Zij sturen troepen, vliegtuigen, varende eenheden of waarnemers.

Foto: Ruud Mol, AVDD - De hoeveelheid materieel liegt er niet om.


- De Francis Garnier arriveert morgen.