D66

D66 en Spirit (een Belgische regeringspartij) willen dat burgermeester Leers van Maastricht toestemming krijgt voor een experiment met gereguleerde wietteelt en handel in Maastricht. Stijn Bex (Spirit) en Boris van der Ham (D66) bepleiten dit vandaag in het Belgische Lanaken.

Vandaag vindt in Lanaken een hoorzitting plaats van de Kamercommissie Justitie van het Nederlandse parlement. Lokale burgemeesters en Nederlandse parlementariërs spreken daar over een experiment met gereguleerde wietteelt in Maastricht. Samen met PvdA, VVD, D66 heeft burgemeester Leers van Maastricht het 'Manifest van Maastricht' opgesteld waarin zij zo'n experiment voorstellen. Minister Donner weigert voorlopig hierop in te gaan. Ook de buurgemeenten, waaronder die in België, zijn huiverig.

Spirit en D66 pleiten gezamenlijk voor een experiment met de regulering van de wietteelt en -levering aan coffeeshops in Maastricht. Beide partijen zien belangrijke nadelen aan het huidige softdrugsbeleid. De teelt en de levering van wiet aan coffeeshops is nog steeds niet gereguleerd. Dit heeft er - zeker in de grensregio's - toe geleid dat de georganiseerde misdaad zich bezighoudt met de productie en handel van weed.

Zaterdag werd bekend dat de Nederlandse drugsmaffia steeds vaker de weg vindt naar Belgische boeren met financiële problemen. In ruil voor veel geld gebruiken wietproducenten de stallen van boeren om weed te telen. Spirit en D66 zien hierin bevestigd dat samenwerking op dit punt onontkoombaar is.

D66 en Spirit willen daarom dat de Nederlandse regering de wens van de Tweede Kamer respecteert en groen licht geeft voor een experiment met de regulering van de achterdeur van Maastrichtse coffeeshops. Spirit heeft zelf met regelmaat in eigen land experimenten voorgesteld met gereguleerde wietteelt. D66 en Spirit roepen de Nederlandse en Belgische regering op zich niet te verschuilen achter ideologische argumenten of achter kritiek uit omliggende landen. Boris van der Ham: De regulering van de wietteelt en -handel is geen oplossing voor alle drugsgerelateerde problemen, maar de leefbaarheid van de grensstreek, de gezondheid van blowers, het milieu en de veiligheid zullen er in elk geval op vooruit gaan.

22-5-2006 11:10