VVD


22-5-2006

Szabo: VVD congres besluit tot investering in Defensie

Tijdens het VVD congres, afgelopen weekend in Noordwijkerhout, hebben de leden de wens uitgesproken om het defensiebudget de komende jaren te verhogen tot het gemiddelde niveau dat Europese landen jaarlijks aan defensie uitgeven, te weten circa 2% van het Bruto Nationaal Product.

Dit is niet de eerste keer dat de leden zich uitspreken voor dit percentage. Reeds tijdens de discussies rond het Liberaal Manifest alsook tijdens het flitscongres Defensie van afgelopen jaar is intensief gediscussieerd over het ambitieniveau. ´Niet het budget maar het beleid dient leidend te zijn voor een verdere professionalisering van onze krijgsmacht´ zegt Zsolt Szabo, VVD defensiewoordvoerder. ´Vandaar ook dat ik deze uitspraak van het congres zie als streefwaarde, maar wel een streefwaarde die heel serieus dient te worden genomen en dus waar naar toegewerkt zal moeten worden de komende jaren´. ´Nederland is namelijk een rijk land en er is geen enkele reden te bedenken waarom wij onze NAVO verplichtingen niet zouden moeten nakomen´, zegt Szabo.

Op de defensieorganisatie wordt sinds de val van de Berlijnse Muur zwaar bezuinigd. Tegelijkertijd wordt door nieuwe dreigingen als terrorisme, asymmetrische oorlogvoering, piraterij, en de steeds oplopende uitzenddruk bijna het onmogelijke gevraagd van onze krijgsmacht. Er ontstaan overal tekorten en de druk op het personeel is in vele gevallen onverantwoord hoog. ´De komende jaren zal derhalve meer geïnvesteerd moeten worden in onze krijgsmacht zodat het op een verantwoorde wijze kan voldoen aan de uit te voeren taken´, zegt Szabo. Hij concludeert, ´onze inzet in ondermeer Uruzgan vergt een hoge mate van inzet van Apache helikopters´. ´Gelet op de schaarste van deze toestellen heb ik de minister van Defensie geïnformeerd dat de VVD het onverantwoord vindt om verder te gaan met de geplande verkoop van een aantal van deze toestellen´ . Ik vertrouw erop dat de minister de wens tot behoud van de gehele Apache vloot serieus zal overwegen´.

Maandag 22 mei 2006

Voor nadere informatie: z.szabo@tweedekamer.nl