Politieberichten Eemland zuid, 11.30 uur

Utrecht, 22-05-2006

Vernielers aangehouden

AMERSFOORT- Op zondagochtend werden drie personen aangehouden nadat ze een bushokje hadden vernield. Omstreeks 06.40 uur kreeg de politie de melding dat een ruit van een bushokje werd vernield aan de Varkensmarkt. Agenten gingen ter plaatse en na onderzoek in de buurt konden drie mannen in de leeftijd van 20 tot 22 jaar uit Leusden, Apeldoorn en Nijkerk, worden aangehouden.

Politie verstrekt informatiekaart aan winkeliers

AMERSFOORT De politie heeft een informatiekaart ontwikkeld die aan de winkeliers het aangiftetraject uitlegt en hen adviseert over de wijze van melding maken bij de ontdekking van een winkeldiefstal.

Bij het ontdekken van een winkeldiefstal op heterdaad is het belangrijk dat de ondernemer weet welk telefoonnummer hij moet bellen en welke actie hij moet uitvoeren. Een alert reageren en snelle melding vergroot de kans op een aanhouding van de winkeldief en bevordert de vervolging van de dader. In veel gevallen gaat het om veelplegers die door intensieve aanpak voor langere tijd uit de criminaliteit worden gehaald.

Gaat het om een winkeldiefstal die achteraf worden ontdekt, dan is het belangrijk om van deze feiten aangifte te doen. Op de informatiekaart wordt uitgelegd hoe dit traject loopt en wat er van de winkelier verwacht wordt. De aangifte is namelijk van groot belang omdat die nodig is voor de vervolging van de dader(s) en dient als registratie.

De politie beoogt hiermee de winkeliers te ondersteunen in de aanpak en het terugdringen van winkeldiefstal. Vanaf maandag 22 mei wordt de informatiekaart aan de winkeliers in Amersfoort verstrekt. Verwacht wordt dat alle winkeliers voor het begin van de zomer in het bezit zullen zijn van de informatiekaart.