Inspectie Verkeer en Waterstaat


22 mei 2006: Inspectie Verkeer en Waterstaat inspecteert samen met de Vrom-inspectie vergunningenbestand conform de IPPC richtlijn

Op 31 oktober 2007 moeten de vergunningen op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (Wvo) en Wet Milieubeheer (Wm) voldoen aan de Europese Integrated Pollution Prevention and Control- richtlijn (IPPC). De Inspectie VenW en de Vrom-inspectie zullen gezamenlijk controleren of deze lozings- en milieuvergunningen van Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies en gemeenten in overeenstemming zijn met deze Europese milieuwet.

De IPPC-richtlijn is de belangrijkste Europese milieurichtlijn voor het verlenen van vergunningen voor grote industriële en agrarische installaties en is onlangs geïmplementeerd in de Wvo en Wm.

Uit onderzoek van de Inspectie VenW blijkt dat er een grote achterstand is in het op orde brengen van de zogenoemde Wvo-vergunningen. Een van de oorzaken daarvan was dat bij veel waterbeheerders weinig kennis aanwezig is over de IPPC- verplichtingen en uitvoering hiervan. De Inspectie heeft daarom een handreiking opgesteld die de vergunningverlener helpt bij het IPPC-proof maken van de vergunningverlening.
De deadline voor het voldoen aan de IPPC-verplichtingen is 31 oktober 2007 en is in de wet vastgelegd. . De Inspectie VenW zal dit jaar samen met de Vrom-inspectie een beoordeling maken van de stand van zaken over de IPPC-vergunningverlening in Nederland. In september starten de controles. De resultaten zullen eind 2006 aan de betrokkenen bekend worden gemaakt. Op basis van de resultaten zal worden beoordeeld of er nog bijsturing door VROM en V&W noodzakelijk is. Het eindrapport zal door de beide inspecteur-generaals aan de staatssecretarissen worden aangeboden.