Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Ikonnikov wint vijftiende Windesheim weekendtoernooi

Grootmeester Vyascheslav Ikonnikov is in het weekend van 19 tot 21 mei winnaar geworden van het 15e Windesheim Weekendtoernooi. Ikonnikov behaalde als enige 5½ punt; hij werd gevolgd door drie spelers met 5 punten. Aan het toernooi namen ruim 120 schakers deel.

Paul Grooten, ervaren schaaktrainer en werkzaam bij Windesheim, opende vrijdagavond het toernooi. Hij memoreerde het ontstaan van het evenement, de geschiedenis ervan en de rol van de sponsor. En passant meldde hij dat ongeveer elf jaar geleden Jan Werle ook al deelnam als jeugdtalent.

Verrassend was dat Igor Glek zijn weekeinde niet had. Op de zaterdag behaalde hij de voor een grootmeester teleurstellende score van één uit drie; hij is hiermee uitgeschakeld voor een topklassering.

De beslissing van het toernooi viel op de zondagochtend in de partij tussen de grootmeesters Jonkman en Ikonnikov. Beiden hadden na vier ronden de maximale score. Ikonnikov dwong met nauwkeurig spel Jonkman in de verdediging en na lange strijd verloor deze. In de slotronde moest Ikonnikov daarna nog flink aan de bak tegen de verrassend sterk voor de dag komende Floris van Assendelft. De jonge Twent scoorde een plusremise; de ongedeelde toernooiwinst voor Ikonnikov was daarmee een feit. Op de tweede plaats eindigden Jan Werle, Bogdan Lalic en Sander van Eijk.

De strijd in de B-groep werd in de slotronde beslist. Ruud Küchler won hierin van de zeer goed spelende Kristianne Tempelman uit Apeldoorn. Daardoor werd hij ongedeeld eerste in de B-groep. Het is al weer een tijdje geleden dat er twee ongedeelde winnaars op het weekendtoernooi zijn.

Het toernooi is, op een incident met een mobieltje na, vlekkeloos verlopen. De organisatie kijkt derhalve met tevredenheid terug op het toernooi. De volgende editie staat voor 9-11 maart 2007 gepland.

Uitslag A-groep

1. V. Ikonnikov (RUS) 5½

2. B. Lalic (KRO), J. Werle (NED), J. van Eijk (NED) 5 5. Katabianski, A. (GER); Van Assendelft, F. (NED), Struk, J (POL), De Jong, M (NED) 4½

Uitslag B-groep

1. R. Küchler 5½

2. K. Tempelman 5

3. P. Heijne, K. Smeenk, F. van Indië, M. vd Linden. Christiansen (DEN) 4½

Voor alle uitslagen, partijen enz. zie : www.schakeninzwolle.nl. Karel Schoenmaker

---

Royal Haskoning NK Schoolschaken van start gegaan

Op zaterdag 20 mei is in Nijmegen het Royal Haskoning NK Schoolschaken van start gegaan. De scholen die zich via de regionale competities hadden geplaatst werkten de eerste landelijke ronde af. Er wordt gespeeld in drie categorieën: Basisonderwijs, Voortgezet Onderwijs 1 en Voortegzet Onderwijs 2. De best geklasseerde teams zijn doorgegaan naar de Halve Finale die voor zaterdag 3 juni op het programma staat. Een week later wordt de finale gespeeld. Op 3 en 10 juni voegen de studententeams zich bij de scholieren om te spelen in de Royal Haskoning Chess Challenge, het Nederlands teamkampioenschap voor studententeams.

De uitslagen en alle andere informatie zijn te vinden op http://www.schaakbond.nl/royalhaskoningnkschoolschaken/.
---