KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

22-5-2006

Stormachtige Schuttevaerrace

Een memorabele jubileumrace. Piet Paulusma gaf tijdens het palaver in de Skippers Inn op de woensdagavond al aan dat de 25e keer wel eens een stormachtig karakter zou kunnen krijgen.

Van de 64 ingeschreven jachten verschenen er 58 aan de start in Stavoren. De drie bedenkers van de race, Johan Salverda, Joop de Jong en JanZijsling, gaven gedrieën het startschot.

Een onstuimig begin volgde. Windkracht 6 uit zuidwestelijke richting. Helaas was het voor twee jachten vanwege pech en een aanvaring na de start gauw voorbij. Binnen anderhalf uur lagen de eerste jachten op Kornwerderzand. Door een vlotte schutting zaten alle schepen voor tien uur op het Wad.

Toen begon de afvalrace en het overleven pas echt. Met uitschieters tot 8 Beaufort hebben 46 van de 58 boten Oudeschild kunnen
binnenlopen. Al deze schepen waren binnen rond 16.30 uur. Tijdens het fietsen crisisberaad van het wedstrijdcomité dat uitmondde in een palaver voor alle schippers om 19.00 uur. Uitkomst: Gelet op de weersverwachtingen (aanhoudende 7 a 8 met uitschieters naar 9 Bft) werd besloten de wedstrijd te onderbreken en de volgende ochtend om 07.00 uur te beginnen met een looptraject van circa 19 kilometer at anders op Vlieland zou worden gedaan en daarna het nieuwe zeiltraject Texel-Harlingen via de Boontjes.

Om 10.39 uur arriveerde het team van Bo Hanenberg met de Blue Jay als eerste in Harlingen. Voor alle 43 aankomende jachten was het een spectaculaire oertocht. De fietsers waren misschien minder blij met die harde woei. Maar ja elk voordeel heb zn nadeel. Voor de wind haalden ze zeker de 65 km per uur.

Om 15.00 uur het derde palaver in het Noorderke te Harlngen. Uitkomst: 18.45 uur uitluisteren via marifoonkanaal 77 over doorgang in
colonne(onder zeil en/of motor) onder escorte van de KNRM naar Kornwerderzand en eventueel laatste zeiltraject
Kornwerderzand-Hindeloopen. Of dit nog een race kon worden zou in de sluis via marifoonkanaal 77 worden gecommuniceerd. In de sluis werd medegedeeld dat de 25e KWS-Schuttevaerrace officieel ten einde was. De Line Honours Trophy (het eerst aankomende schip aan de finish zonder verrekening van handicap) werd dus in Harlingen door de eerstaankomende fietser bepaald.

Uitslagen:
EAS Energy Line Honours Trophy: Yachtvision

Deelklassement Lopen:

1. Silvia Kruyer van de Blue Jay

2. Sullivan Smith van de Joker

3. Remon van Lunzen van de Mary Bryant

Deelklassement Fietsen:

1. Feike Loots van de Yachtvision

2. Renger Ypenburg van de Fine Fleur

3. Suzanne Kuiper van de Tin-Tola

Deelklassement Zeilen:

1. Mary Bryant, schipper Bart van Breeschoten

2. Da Capo, schipper Maarten Russchen

3. Helena, schipper Detlef von Schmeling

Overall Schuttevaerbokaal:

1. Mary Bryant, schipper Bart van Breeschoten

2. Yachtvision, schipper Harry Amsterdam

3. Blue Jay, schipper Bob Hanenberg

Dommerholtcup (voor het schip dat ondanks de zwaarste tegenslagen toch nog reglementair weet te finishen): Joker, schipper Sandberg

EAS Energy sporttassen:Laatst aankomende boot: Ace of Spades

Internetadres: www.schuttevaerrace.nl