Socialistische Partij
Onafhankelijkheid Montenegro onvermijdelijk

22-05-2006 * SP Europarlementariër Erik Meijer is als waarnemer bij het referendum over de onafhankelijkheid van Montenegro: "De stemming is uitermate correct en zorgvuldig verlopen. De uitslag - tot nu toe - zal tot onafhankelijkheid van Montenegro leiden. Dat was eigenlijk onvermijdelijk en zal naar mijn verwachting door alle burgers ook worden gerespecteerd".

Meijer heeft bij zijn waarnemingen tijdens het stemmen geen onregelmatigheden kunnen constateren. "De stembureaus werden bemant door voor- en tegenstanders van de onafhankelijkheid en daar werd prima samengewerkt. De stemming was uitstekend georganiseerd en bijzonder was het grote onderlinge respect. Volgens mij betekent dat ook dat de uitslag uiteindelijk door iedereen geaccepteerd zal worden".

Montenegro wordt onafhankelijk

Volgens Meijer verandert er overigens niet zo veel in Montenegro: "Sinds 1999 was het land al zó zelfstandig dat de formele onafhankelijkheid eigen vooral iets kan veranderen in het buitenland. Andere landen zullen de situatie in Montenegro, met bijvoorbeeld een eigen paspoort, nu ook gaan accepteren. Voor serieuze ongeregeldheden ben ik niet bang, ik geloof niet dat de uitslag van het referendum tot iets als een burgeroorlog zal leiden".

De opkomst was met meer dan tachtig procent bijzonder hoog. Erik Meijer: "Dat maakt het een gedragen besluit. Toen ik zaterdag de premier van Montenegro sprak was die er al van overtuigd dat ongeacht de uitslag de Statenunie met Servië op den duur sowieso zou verdwijnen. Het uitroepen van de formele onafhankelijkheid zal dat nog beter markeren".