Gemeente Utrecht

Utrecht scoort als evenementenstad

Bij de uitreiking van De Nationale Evenementen Prijzen afgelopen vrijdag in de Kunsthal Rotterdam viel Utrecht tweemaal in de prijzen. In de categorie 'Evenementenstad van het jaar' behaalden we de tweede plaats. Vorig jaar behaalde Utrecht een vierde plaats. Een zeer enthousiaste en trotse wethouder stadspromotie en evenementen, Marka Spit, nam de prijs in ontvangst. De eerste prijs in deze categorie ging voor de tweede achtereenvolgende keer naar Rotterdam. Yo! Opera Festival uit Utrecht behaalde met het evenement Opera in de bus de 'Innovatieprijs'. Deze waardering voor Utrecht als innoverende evenementenstad zet de stad op een goede manier op de kaart en biedt perspectieven voor de toekomst.

De juryrapporten:

De jury kan vaak aan steden zien dat er een vorm van organisatie is gekomen waarin evenementen een betere weg vinden. Zo ook in de stad die dit jaar tweede is. Met de oprichting van een netwerk voor stadspromotie en evenementen wordt de stad naar een hoger plan getrokken en dat is voelbaar en zichtbaar. Daarnaast heeft deze stad een evenementenkalender die aanzienlijk en gevarieerd is. Een mooi voorbeeld van hoe je samen een slag kunt maken en daarom verdient de stad Utrecht met lof haar plaats als tweede evenementenstad van het jaar.

De jury van de Nationale Evenementenprijzen geeft de 1e prijs in de categorie Innovatie aan een evenement dat een groot voorbeeld is voor vernieuwing, een thema geweldig uitwerkt en veel uiteenlopende doelgroepen aanspreekt. Het is een evenement waar veel steden die het Aktieplan Cultuurbereik uitvoeren een voorbeeld aan kunnen nemen. Deze prijs is voor het Yo! Opera Festival met het project Opera in de Bus.

In 2001 werden voor het eerst de Nationale Evenementenprijzen uitgereikt. Prijzen voor de beste publieksevenementen in verschillende categorieën en de evenementenstad van het jaar. De Nationale Evenementen Prijzen probeert met het beoordelen van evenementen en het toekennen van prijzen een stimulans te zijn voor organisatoren en gemeenten. Tal van organisaties ondersteunen inmiddels dit initiatief, waaronder het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en de Vereniging van Evenementenmakers VVEM.

Noot voor de media

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Gerard Derksen, tel. 030 286 11 68 of met Liesbeth van Batenburg, projectleider 'Het UtrechtSE', netwerk voor Stadspromotie en Evenementen, mobiel 06 54 21 83 43.

Meer info is ook te vinden op www.evenementenprijzen.nl