Recificatie: Gemeenten kunnen stijging rioolrechten voorkomen

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Rectificatie:

In het vandaag verzonden persbericht is helaas een fout geslopen. Het juiste bericht treft u hieronder aan.

In het oorspronkelijke bericht was sprake van een jaarlijkse stijging van de rioolrechten met 150 euro. Correct is een totale stijging met 150 euro tot het jaar 2015.

Onze excuses voor de verwarring en voor dit tweede bericht over hetzelfde onderwerp.

Gecorrigeerd persbericht

Amersfoort, Woerden
22 mei
Gemeenten kunnen verdubbeling rioolrechten voorkomen

De opbrengsten voor gemeenten uit rioolrecht zullen de komende jaren fors stijgen. Stichting Rioned (het samenwerkingsplatform van overheid, bedrijfsleven en onderwijs in de rioleringsbranche) verwacht dat de uitgaven voor riolering tot 2015 zullen verdubbelen. Dat zou voor een gemiddeld huishouden een stijging van 150 euro betekenen, een verhoging die gedeeltelijk voorkomen kan worden, zo betogen consumentenorganisatie Vereniging Eigen Huis en Vereniging Energie Milieu en Water, de belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers.

De rioolrechten zijn dit jaar gemiddeld 8% gestegen in vergelijking met 2005. In 2004 bedroeg deze stijging 6% en in 2005 5,7%. De door Rioned aangekondigde verdubbeling tot 2015 heeft als achtergrond dat steeds meer gemeenten de afvoer van regenwater afkoppelen van het gemengde riool en door vervanging en renovatie van bestaande riolering. VEMW en Vereniging Eigen Huis vinden deze verdubbeling van de uitgaven extreem en onnodig. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gemeenten door samenwerking en slimmer werken juist 10-15 % kunnen besparen op de kosten van rioolbeheer. In de riolering is een consumentenwinst te realiseren van jaarlijks ca. 150 miljoen euro op een totaal van ca. 1 miljard.

Vereniging Eigen Huis en VEMW becijferen op basis van CBS-gegevens dat de inkomsten en uitgaven voor rioolbeheer in 2006 nagenoeg in evenwicht zijn. Wanneer de stijging van de rioolrechten van de afgelopen jaren in 2007 doorzet, houden gemeenten in 2007 geld over op de post rioolbeheer. Dat is wettelijk niet toegestaan omdat deze heffing slechts kostendekkend mag zijn. Meeropbrengsten van de rioolheffing moeten terug naar de consument (burgers en bedrijven).

Het riool mag niet gaan dienen als gemeentelijke melkkoe. Gemeenten zouden de jaren onbenutte mogelijkheden voor efficiencyverbetering moeten verzilveren door onderlinge samenwerking. Ook staatssecretaris Van Geel geeft aan dat efficiënter werken kosten kan besparen en dat gemeenten werkzaamheden beter moeten plannen. Ook voor hem is het de vraag of de kosten wel moeten verdubbelen.

Consumenten zitten vastgeklonken aan het gemeentelijke rioleringsbedrijf dat monopolist is. Daarom pleiten VEMW en Vereniging Eigen Huis in navolging van CDA en VVD voor een Waterkamer binnen de NMa. Deze onafhankelijke toezichthouder zou het belang van de consument (burgers en bedrijven) tegenover de monopolist moeten behartigen en dient instrumenten te krijgen, bijvoorbeeld voor de opbouw van tarieven, om het rioolbeheer in de praktijk efficiënter te laten werken. De Waterkamer versterkt tevens de mogelijkheden voor de gemeenteraad om toe te zien op een efficiënte en transparante uitvoering van het rioolbeheer.

In een brief aan alle colleges van B&W en gemeenteraden roepen Vereniging Eigen Huis en VEMW de gemeenten op om de verdere stijging van het rioolrecht in de hand te houden door te gaan samenwerken. Tevens pleiten de consumentenorganisaties bij de Tweede Kamer voor instelling van een Waterkamer bij de NMa.


-----------------------------------------------

Noot voor de redactie,