Gemeente Soest

Wells Club

Datum: 22/05/2006

Geen verdenkingen tegen Wells Club

Het Soesterbergse fitnesscentrum Wells Club is geen onderwerp van justitieel onderzoek door het landelijk bureau BIBOB.

De gemeente Soest betreurt dat dit de afgelopen week in de media is gesuggereerd en benadrukt dat er geen verdenkingen tegen de Wells Club zijn.

De Wells Club heeft onlang een bouwvergunning aangevraagd om de benedenverdieping van het gebouw aan de Stemerdingweg te verbouwen tot fitnesscentrum met aanverwante voorzieningen.

Onderdeel van het in behandeling nemen van de aanvraag is een verzoek van de gemeente aan de Wells Club om extra informatie te verstrekken. Dit vloeit voort uit de onlangs door de gemeente vastgestelde beleidslijn BIBOB.

Mocht de gemeente naar aanleiding van de extra informatie twijfels hebben, dan kan bureau BIBOB ingeschakeld worden voor verdergaand onderzoek.

Hiervan is op dit moment geen sprake.

Wet BIBOB

Als gevolg van landelijke ontwikkelingen heeft de gemeente Soest sinds kort de Wet BIBOB (Bevordering Integriteitbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) van toepassing verklaard voor alle soorten vergunningen, waaronder bouw-, milieu- en horecavergunningen.

Grotere gemeenten passen de Wet BIBOB al langer toe. De wet stelt bestuurders van onder andere gemeenten in staat om zich te beschermen tegen het risico dat criminele activiteiten worden gefaciliteerd via aanbestedingen, subsidies of vergunningen.

Kleinere gemeenten, waaronder Soest, passen de wet BIBOB pas sinds kort toe. Dit komt onder meer voort uit het feit dat criminele organisaties andere locaties zoeken voor hun activiteiten sinds de grote gemeenten de Wet BIBOB toepassen.

Het doen van aanvullend onderzoek bij een aanvraag voor een (bouw-)vergunning is in de gemeente Soest is dus relatief nieuw, maar niet ongebruikelijk.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer