Provincie Noord-Holland

GS stemmen in met Concept-provinciaal Meerjarenprogramma

22-5-2006

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het Concept-provinciaal Meerjarenprogramma (pMJP). Hiermee komen onderhandelingen met het rijk op gang waarmee de invoering van het Investeringsbudget Landelijk Gebied per 1 januari 2007 definitief vorm moet krijgen.

Dat zorgt voor een flinke taakverschuiving van het rijk naar de provincie. De provincie krijgt de regie over het landelijk gebied en bestaande subsidieregelingen worden zoveel mogelijk teruggebracht naar één verordening.

Het concept-pMJP is een reactie op het rijksbod en vormt de basis voor prestatieafspraken met het rijk over de periode 2007-2013. In het pMJP worden zowel de rijksdoelen als de provinciale doelen voor het landelijk gebied beschreven voor onder meer natuur, recreatie, Nationale Landschappen, landbouw en water.

Het rijksbod van 247 miljoen euro over zeven jaar komt overeen met het bedrag dat de provincie de laatste jaren heeft ontvangen. De introductie van het ILG maakt een integrale aanpak van gebiedsgerichte ontwikkeling mogelijk. Hiermee hopen provincie en rijk de bestaande versnippering van de aanpak in het landelijk gebied te doorbreken. Door bundeling van regelingen, budgetten en programmas en door vereenvoudiging van beleid hopen GS een versnelling in de uitvoering tot stand te brengen.

Tegelijkertijd vinden GS de beschikbare middelen niet overeengekomen met de hoge ambities van rijk en provincie. Daarom accepteren GS het bod onder voorwaarden. Die voorwaarden hebben onder meer betrekking op een garantie voor het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur en Recreatie rond de Stad.

Nieuwsbericht

Concept-provinciaal Meerjarenprogramma (download)