Lijst Pim Fortuyn


De PvdA krijgt eindelijk weer ideologische veren

Den Haag, mei 2006 - Het verhaal van Wouter Bos klinkt weer als het ouderwetse socialisme, dat wil zeggen: een overheid die alles bepaalt en de mensen als kuddevee gebruikt.

Wouter Bos plakt de ideologische veren die Wim Kok destijds vakkundig heeft verwijderd weer terug. Dat blijkt althans uit zijn speech die hij hield voor Netspar (Maatschappelijk Topinstituut voor vergrijzings- en pensioneringsonderzoek) en waar sindsdien media en politiek in Nederland niet over uitgesproken raken. Door een modieuze verpakking van het zogenaamde Scandinavische model probeert hij te verdoezelen dat hij terug wil naar de tijden van zijn held Joop den Uyl. Letterlijk zegt Bos in zijn speech dat hij naar een grote publieke sector wil om stabiliteit te brengen en om de bange burger zijn vertrouwen terug te geven.

In de praktijk komt die grote publieke sector neer op een verhoging van de belastingdruk en vergaande nivelleringen. Bos stelt de hypotheekrenteaftrek en de aftrek van pensioenpremies ter discussie om daarmee zijn grootse plannen met kinderopvang en een verbetering van het onderwijs te bekostigen. De midden- en hogere inkomens krijgen hiervoor de rekening gepresenteerd. Een model waarbij beide partners verplicht moeten werken omdat het gezinsinkomen anders te laag is en een geldverslindend onderwijssysteem waar nog steeds vele bureaucratie de kosten opschroeft zonder de kwaliteit van het onderwijs zelf te verbeteren. Waar de voormalige Oostbloklanden als gevolg van een veel te grote publieke sector - nog steeds lijden onder een economische achterstand, denkt Wouter Bos nu het ei van Columbus gevonden te hebben.

Daarnaast is het bizar te moeten constateren dat Bos ziet u hem nog staan vooraan in de demonstratie op het Museumplein (2004) om het prepensioen te handhaven? - zijn eigen achterban de gordijnen in jaagt door de spaargelden van de levensloopregeling niet te laten gebruiken om vervroegd met pensioen te kunnen gaan. Over vrije keuze gesproken! Zo kennen we de bedillerige en betweterige echte socialisten weer: Vadertje Staat weet het beter en kan alles beter regelen. De burger moet zn mond houden, braaf aan het werk gaan tot tenminste zn 65^e en meer geld aan de Staat geven om de grote hervormingsprojecten te kunnen betalen.

Cruciaal in de bijdrage van Wouter Bos en centraal in de komende verkiezingen voor het parlement in 2007 is het feit dat hij de hypotheekrenteaftrek min of meer als asociaal bestempelt. Letterlijk zegt hij daarover: a perverse solidarity. De afgelopen weken hebben de potentiële nieuwe politieke leiders van de VVD juist in alle toonaarden beweerd dat de hypotheekrenteaftrek bij de VVD juist volledig veilig is, net als bij de Lijst Pim Fortuyn. Het is nu aan de kiezer om duidelijk te maken of ze kiest voor een grote overheid met meer bureaucratie en hogere belastingen boven een vrije maatschappij, minder betutteling en een kleine overheid met lage belastingen.

Terwijl in het verhaal van Bos het ouderwetse socialisme weerklinkt, kiest de Lijst Pim Fortuyn liever voor een vrije samenleving, waarin de mens centraal staat en de overheid uitvoert wat de burger wil: juist, terug naar de menselijke maat.

Gerard van As

Fractievoorzitter Lijst Pim Fortuyn