Centrum arbeidsverhoudingen

John Leerdam op campagne voor stages allochtone pabostudenten

PvdA Tweede Kamerlid John Leerdam start op 22 mei in Den Haag een campagne om stageplaatsen te werven voor allochtone studenten aan pabo en lerarenopleiding in de vier grote steden. Ook door het ernstige gebrek aan stages valt zestig procent van de studenten voortijdig uit. John Leerdam: 'Als breekijzer van het project Full Color wil ik wel deuren van het onderwijs voor allochtone stagiairs openen. Soms heb ik er genoeg van om de waarde van verschillende culturele achtergronden te moeten verdedigen. Allochtone leraren willen niet opgehemeld of afgekraakt worden. Ze willen gewoon hun werk goed doen. Onderwijs heeft hen keihard nodig als rolmodellen voor allochtone en autochtone leerlingen en hun ouders. En ze zijn een noodzakelijke schakel in het voorbereiden van iedere leerling op het leven en werken in de eenentwintigste eeuw'.

Meer stageplaatsen
Centraal in de campagne staat de zorg voor meer stageplekken. Scholen denken vaak dat allochtone studenten niet matchen met hun visie.
De studenten zelf willen juist vaak op scholen van verschillende signatuur ervaring op te doen. Zij verrijken zo hun ervaring en vinden het normaal zich aan te passen aan de visie van (toekomstige) werkgever.

Persconferentie
Op 6 juli (11.00 - 13.00 uur) geven Leerdam en het Sectorbestuur Onderwijsarbeids-markt bij SBO (Den Haag) een persconferentie over de resultaten van de campagne.

Vier steden, vier programma's
De campagne start 22 mei met een miniconferentie voor Haagse onderwijsbesturen in het gebouw van de Tweede Kamer. Lucy Kortram, lector Hogeschool Utrecht, opent met een inleiding.
Op 2 juni lopen in Amsterdam Leerdam en een pabostudent samen stage, spreekt hij met het college van bestuur van pabo EHVA en studenten. Ook vraagt hij onderwijswethouder Aboutaleb het Openbaar Onderwijs te benaderen.
Op 9 juni heeft Leerdam in Rotterdam een uitgebreide lunchbespreking met schoolbesturen van basisscholen, pabo's en onderwijsdeskundigen.
Op 23 juni praten Leerdam en een lid van de Onderwijsraad met studenten van de Hogeschool Utrecht Archimedes. Sinds een jaar moeten zij een stageschool hebben voordat ze aan hun studie beginnen.
De hogeschool heeft instrumenten ontwikkeld om hen daarbij te ondersteunen.

EINDE PERSBERICHT


Noot voor de redactie,