Socialistische Partij

Niet subsidiëren centraal stellen, maar bouwen!

22-05-2006 * Niet subsidiëren maar bouwen moet centraal staan in de plannen om de woningmarkt toegankelijker te maken. Dat stelt SP-Kamerlid Arda Gerkens morgen als de Tweede Kamer met het kabinet praat over de betaalbaarheid van woningen.

Arda Gerkens Veel aandacht zal morgen uitgaan naar een voorstel van de VVD en PvdA om meer koopwoningen te subsidiëren, vooral voor starters. Gerkens: "Dat klinkt sympathiek, maar dat lost het bestaande tekort niet op. De SP wil allereerst méér bouwen: een verruiming van het aanbod de snelste weg is naar lagere prijzen."

Andere alternatieven van de SP:

- Van de nieuwbouwproductie moet een groter deel betaalbaar zijn voor modale en bescheiden inkomens.

- Creëer een gereguleerde beschermde koopmarkt. Bijvoorbeeld in de vorm van maatschappelijk gebonden eigendom. Bij doorverkoop wordt het huis dan automatisch terugverkocht aan de woningcorporatie en de winst kan dan worden gedeeld. Zo rem je prijsopdrijving.

- Maak het mogelijk om aan grond de bestemming `sociale woningbouw' mee te geven en stimuleer gemeenten daar gebruik van te maken. Neem zo commerciële projectontwikkelaars en speculanten wind uit de zeilen.

- Bouw in redelijke dichtheden. In Nederland is bouwgrond schaars, bouwen in lage dichtheden betekent dat mensen met veel geld mooi kunnen wonen, maar de rest langer moet wachten.

Gerkens: "De koopsubsidies die besproken worden zorgen in een krappe, geliberaliseerde markt alleen maar voor het opdrijven van de prijzen. Toch zou de SP over de scepsis heen kunnen stappen wanneer het wetsvoorstel een stapje zou zijn in de ontwikkeling van een evenwichtiger behandeling van huurders en kopers. Helaas is het tegendeel het geval. Straks kan een koper met een inkomen van EUR30.000 aanspraak kan maken op koopsubsidie, het stimuleringsfonds en hypotheekrenteaftrek. Een huurder met hetzelfde inkomen en een huurquote van 25% kan dan niet, die is veel duurder uit."

Voor de SP is inkomensondersteuning van eigenaar-bewoners met middeninkomens bespreekbaar als de regeling gefinancierd wordt uit vermindering van de excessieve hypotheekaftrek door de hoogste inkomens met de duurste huizen.