Risico's gevaarlijke stoffen moeten beter in beeld

Adviesraad gevaarlijke stoffen

Adviesraad Gevaarlijke Stoffen publiceert Jaarverslag 2004-2005 Risico's gevaarlijke stoffen moeten beter in beeld worden gebracht

De Adviesraad Gevaarlijke Stoffen (AGS) werkt aan de totstandkoming van een advies over de kwantificering van risico's die verbonden zijn met het werken met gevaarlijke stoffen. De Raad wil bereiken dat dankzij een betrouwbare risico-inschatting in de toekomst het beleid op het gebied van gevaarlijke stoffen beter kan worden onderbouwd. Als basismateriaal voor deze studie zal een commissie uit de Raad een casus gebruiken uit de eerder gepubliceerde ketenstudie ammoniaktransport. In zijn zojuist verschenen verslag over de eerste anderhalf jaar van zijn bestaan (juni 2004 - december 2005) kondigt de Raad tevens aan dat op wat langere termijn een advies te verwachten is over de inschatting van risico's voor niet-dodelijke gevolgen van voorvallen met gevaarlijke stoffen.

Naast deze advisering op tactisch niveau zal de Raad naar verwachting in de loop van 2006 ook, op strategisch niveau, een nader advies uitbrengen over de wenselijke versterking van de kennisinfrastructuur in Nederland op het gebied van gevaarlijke stoffen. Eerder al, in het in 2004 gepubliceerde advies 'Ruimte voor Expertise' vroeg de Raad aandacht voor de wenselijkheid van een betere toegankelijkheid van kennis op het gebied van gevaarlijke stoffen.

Tegelijk werkt de AGS aan een reeks meer operationeel gerichte adviezen, die neerkomen op een beoordeling van de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS). Deze publicaties behelzen voorschriften voor het werken met bepaalde stoffen. De staatssecretaris van VROM heeft de Raad meegedeeld dat, wat hem betreft, de Raad voorrang zou moeten geven aan deze onderwerpen. Daar heeft de Raad tegenover gesteld dat er weliswaar veel achterstallig onderhoud bestaat in de PGS, maar dat de Raad, als adviesorgaan, andere problemen zeker zo belangrijk en soms urgenter acht. Op strategisch niveau worden voor 2007 adviesaanvragen verwacht. De Raad zal ook op eigen initiatief adviezen voorbereiden, bijvoorbeeld over de versterking van de kennisinfrastructuur.