Productschap Diervoeder

22/05/2006

Uitvoering uitwisselbaarheid QS en GMP+

Bestemd voor: alle GMP+ gecertificeerde ondernemingen en de certificatie-instellingen

In onze nieuwsbrief van 10 februari 2006 werd melding gemaakt van de uitbreiding van de uitwisselbaarheidsovereenkomst tussen het Productschap Diervoeder (PDV) en Qualität und Sicherheit GmbH (QS). Een deelnemer aan het GMP+-schema of een deelnemer aan het QS-systeem kan gebruik maken van de mogelijkheid om langs deze weg zijn producten te leveren aan deelnemers uit het andere systeem. Hij dient daarvoor wel de nodige actie te ondernemen.
In deze nieuwsbrief wordt u geïnformeerd op welke wijze een QS-deelnemer zich kan kwalificeren om aan GMP+-bedrijven te mogen leveren. Tevens wordt herhaald hoe een GMP+-bedrijf deelnemer kan worden aan het QS-systeem.

Kwalificatie QS-deelnemer voor GMP+-systeem
QS heeft een procedure opgesteld waarmee QS-deelnemers, die voedermiddelen of mengvoeders produceren, zich kunnen kwalificeren om hun diervoeders te kunnen leveren aan GMP+-gecertificeerde ondernemingen Deze procedure kunt u vinden via bijgaande link.

Een belangrijk element is dat een QS-deelnemer aantoont dat hij jaarlijks een audit krijgt. Een verklaring hierover moet samen met nog enkele andere gegevens naar QS worden gestuurd. Er wordt een lijst opgesteld van QS-deelnemers die voldoen aan de voorwaarden voor uitwisselbaarheid. Deze lijst kunt u vinden via bijgaande link. Deze lijst zal wekelijks worden geactualiseerd. QS is de verantwoordelijke organisatie voor de vermelding van correcte en actuele gegevens op deze lijst.

Kwalificatie GMP+-deelnemer voor QS-systeem

Er is in de procedure, zoals die in de nieuwsbrief van 30 mei 2005 is gepubliceerd, feitelijk niets veranderd.
Conform de overeenkomst tussen QS en PDV kunnen Nederlandse producenten van mengvoeders en enkelvoudige voeders die volgens de GMP B1-standaard deze producten produceren, op basis hiervan een QS - systeemovereenkomst afsluiten.
De mogelijkheid om langs deze weg deel te nemen aan het QS-systeem geldt voor alle GMP+- gecertificeerde bedrijven, ongeacht waar zij zijn gevestigd (Nederland, Duitsland, België of elders)

Nog enkele opmerkingen
In de nu afgesloten overeenkomst, die geldt tot eind 2006, is opgenomen dat op een aantal (verschil)punten, die m.b.t. productie van mengvoeders en enkelvoudige voeders tussen de vergeleken standaarden zijn geconstateerd, dit jaar nader overleg zal plaatsvinden om tot verdere harmonisering te komen. Eén van deze punten betreft de eisen ten aanzien van de DRV-bank resp. Positivliste. Daarnaast zijn ook verschillen geconstateerd in de eisen t.a.v HACCP, Eindproductcontrole en Inkoop. De geconstateerde verschillen vormden uiteindelijk geen belemmering voor de nu afgesproken uitwisselbaarheid. Een aantal werkgroepen zal een studie gaan uitvoeren op basis waarvan verdere besluiten over de uitwisselbaarheid genomen zullen worden. In afwachting hiervan geldt dat een deelnemer op bovengenoemde punten uitsluitend dient te voldoen aan de voorwaarden en eisen uit het schema waaraan hij deelneemt. Een QS-deelnemer behoeft dus niet aan de eisen uit de GMP+-standaard te voldoen, en een GMP+-deelnemer behoeft ook niet aan de eisen uit de QS-standaard te voldoen

Verder wordt nog eens benadrukt dat activiteiten als Transport en Handel niet vallen onder de reikwijdte van de overeenkomst. Dit geldt onder meer ook voor het eigen transport van een QS-deelnemer. Het transport van QS-diervoeders aan GMP+deelnemers dient altijd onder GMP+-certificaat plaats te vinden.
Deze activiteiten zijn wel onderwerp van de besprekingen, die worden gevoerd om tot volledige wederzijdse uitwisseling te komen.