Ministerie van Financiën

Minder belastend MOT-systeem voor handelaren in zaken van grote waarde

nieuwsbericht | 22-05-2006 | Directie Voorlichting

Minister Zalm heeft de Tweede Kamer bericht over zijn voornemen om het MOT-systeem voor handelaren in zaken van grote waarde minder belastend te maken. De objectieve meldplicht gaat van 15.000 naar 25.000 euro. Dit leidt tot aanzienlijk minder meldingen, maar tevens tot meer aandacht voor de echt omvangrijke meldingen. Dit is het resultaat van een onlangs afgesloten evaluatie.

Sinds eind 2001 is de identificatie- en de meldplicht van ongebruikelijke transacties ook van toepassing op handelaren in zaken van grote waarde (handelaren in voertuigen, schepen, edelmateriaal, kunst en antiek). Zij moeten melding doen van alle contante transacties van boven de 15.000 euro (objectieve meldplicht), maar ook van transacties waarbij het vermoeden bestaat van witwassen (subjectieve meldplicht). Geconstateerd is dat van de vele duizenden meldingen (16.000 in 2004) van handelaren in zaken van grote waarde slechts een zeer beperkt deel (ook in vergelijking tot andere meldgroepen) als 'verdacht' kan worden bestempeld. Handelaren zelf geven ook aan dat ze steeds vaker grote contante betalingen weigeren. De lasten staan dus steeds minder in een goede verhouding tot de baten.

In het nieuwe systeem wordt de grens voor de objectieve meldplicht op 25.000 euro gesteld. Alle contante transacties boven de 25.000 euro moeten dus gemeld worden. Dit zal leiden tot ongeveer 80% minder meldingen en dus tot een aanzienlijke lastenverlichting voor de handelaren. Aan de subjectieve meldplicht verandert niets. Men is nog steeds verplicht om alle transacties te melden waarbij het vermoeden van witwassen of terrorismefinanciering bestaat.

Meer informatie


* Brief aan de Tweede Kamer